Uitdagingen hierbij zijn dat de
datalogger in het temperatuurmeet-
systeem gedurende de volledige duur
van dit proces op een veilige bedrijfs-
temperatuur gehouden moet worden
en in het oliebad en wasproces droog
blijft. Ook moeten het materiaal-
gebruik en de kosten per meting
geminimaliseerd worden. Om hier
een oplossing voor te krijgen zijn in
de loop der jaren vele tests en varian-
ten uitgevoerd. Veel varianten om de
datalogger in een afgesloten behui-
zing tegen invloeden te beschermen,
bleken om diverse redenen niet
geschikt. De nieuwste ontwikkeling
bestaat uit een afgesloten hitte-
beschermingsbox die is omwikkeld
met verwisselbaar isolatiemateriaal
in een houderframe.
Dit artikel is tot stand gekomen in samen-
werking met PhoenixTM GmbH.
Een ‘Hot Box’-systeem bij de oveninlaat van een carboneringsoven met navolgend oliebad.
Datalogger met thermokoppels in een afschrikbad.
METAAL MAGAZINE / MEI 2019 PRODUCTIETECHNIEK 21
Temperatuurregistratie en -bewaking
– Tot twintig thermokoppels sturen temperatuurgegevens naar de logger.
– De logger stuurt de gegevens vervolgens met speciaal ontwikkelde soft-
ware door naar een computer.
– Ook draadloos versturen van de gegevens is mogelijk, rechtstreeks vanuit
het proces naar de computer.
– Op de computer worden de gegevens geanalyseerd.
‘Hot Box Monitoring’
In-proces-temperatuurmeting
met hittebeschermingsboxen is
al langer gangbaar in de warmte-
behandeling. Voor een juiste in-
zet is veel technische ervaring en
inzicht in de processen vereist.
Ook zijn de verzamelde gegevens
van belang. De kennis moet
up-to-date worden gehouden,
betrouwbaar en reproduceerbaar
zijn. Kosten en baten dienen op
elkaar afgestemd te worden en er
moet rekening worden gehou-
den met de wensen en behoeften
van de klant. Dankzij de verdere
ontwikkeling van de isolatie-
materialen en de technische
componenten van de systemen
zijn er tal van toepassingen mo-
gelijk. Innovaties en nieuwe ont-
wikkelingen zullen het aanbod
in de toekomst verder vergroten.
18-19-20-21_phoenix.indd 21 10-05-19 12:33