Meting op een stalen plak voor het warmwalsen.
realistische omstandigheden uit te
voeren, zonder dat de oven hoeft te
worden stopgezet om het meetframe
te plaatsen.
Zeer complex
Hoewel het principe van deze vorm
van temperatuurbewaking bekend is,
zijn de ontwikkeling en het ontwerp
ervan vaak zeer complex. Het sys-
teem moet het desbetreffende proces
namelijk constant en herhaaldelijk
meten. Eerst bij het verwarmen van
plakken met temperaturen rond de
1250°C en het oplosgloeien. Daarna
wacht na lange processen en gemid-
delde temperaturen van 950°C een
afschrikbad op de producten en het
tot een minimum beperkt en er kan
onder productieomstandigheden
gemeten worden. De zo verzamelde
gegevens geven een zeer nauwkeu-
rig beeld van hoe lang het product
aan de betreffende temperaturen
blootgesteld is, en in hoeverre deze
overeenkomen met de voorschriften
en specificaties. De temperatuurver-
schillen op de verschillende punten
in de productmand worden ook
geregistreerd. Deze geven informatie
over wat er in de oven en aan het
product gebeurt. Een belangrijke
stap in de ontwikkeling van dit type
temperatuurbewaking is de mogelijk-
heid om een gelijkmatigheidsme-
ting conform AMS2750-norm onder
Voor procesbewaking in warm-
tebehandeling zijn temperatuur-
registratie en -bewaking met hit-
tebeschermingsboxen al jaren een
veelgebruikt middel. Bij in-proces-
temperatuurmeting beweegt een
datalogger, beschermd door een
dergelijke box, rechtstreeks mee
met het product door de oven en
registreert op relevante punten de
temperaturen. Zo wordt de oven-
meting aanzienlijk vereenvoudigd.
Maar welk type hittebeschermings-
box is het meest geschikt?
Voordat registratie met behulp van
‘Hot Box Monitoring’ mogelijk was,
was het vrij lastig om in de oven
te meten. Dit gebeurde met sleep-
elementen die door de oven geleid
werden. Dit was niet alleen omslach-
tig en tijdrovend, maar betekende
ook dat de oven op dat moment niet
verder kon worden beladen, waar-
door de productie verstoord werd.
Bovendien gedraagt een gedeeltelijk
beladen oven zich anders dan onder
productieomstandigheden. Lange
thermokoppels zijn verder gevoelig
voor elektrische en magnetische
invloeden. Dit maakte de analyse
en beoordeling van de verzamelde
gegevens moeilijker.
In-proces-temperatuurmeting
De invoering van in-proces-tempera-
tuurmeting, met hittebeschermings-
boxen als hittebarrières, vereenvou-
digde de ovenmeting aanzienlijk.
Productieonderbrekingen worden
Temperatuurbewaking
in warmtebehandeling
METAAL MAGAZINE / MEI 2019 PRODUCTIETECHNIEK 18
18-19-20-21_phoenix.indd 18 10-05-19 12:32