Pagina 13 van: Metaal Magazine 2 – 2015

j a a r g a n g 5 3 | w w w . m e t a a l m a g a z i n e . n l | 2 – 2 0 1 5 13
N I E U W S
len zijn”, aldus sales engineer Danny van Rij.
“Het is vooral goed voor de naamsbekendheid
en om te laten zien dat je bezig bent.”
Social media zijn geen verkoopkanaal. “Als je
Social media inzet om reclame te maken, ben je
fout bezig “, aldus Koster, “een video waarin je
gewoon laat zien wat er gebeurt in je bedrijf,
zonder reclame te maken, doet het goed. Je
bent zichtbaar, je laat zien dat je bedrijf draait,
je bent geloofwaardiger.”
Deze visie onderschrijven de machineleveran-
ciers. “Facebook gebruiken we vooral als
‘Happy View’, aldus Verschure. “We plaatsen
geen harde, serieuze mededelingen, maar
korte berichten, animaties en fi lmpjes. Succes-
verhalen, dingen die de klanten leuk vinden,
zoals een foto met een bericht dat ze een ma-
chine hebben gekocht. Dat delen ze en zo kan
een zakelijke relatie onze naam te horen krij-
gen. We plaatsen ook berichten over nieuwe
machines, animaties over de opbouw van ma-
chines of aan YouTube-gelinkte video’s van bij-
voorbeeld hogedrukverspanen. En soms korte
berichten op Twitter. Het is een eerste stap.”
Voor Oude Reimer zijn Facebook en Twitter
vooral informatieve kanalen om klanten op de
hoogte te brengen van de dagelijkse ontwik-
kelingen van machines en gereedschappen.
Van Rij: “Je moet wel meedoen al is het alleen
al om te laten zien dat je bezig bent. Anders
zien ze je misschien over het hoofd. Het is een
interactieve website, meer niet.”
Voor Siemens gaat het doel van social media
een stap verder. Kofman: “Voor ons dienen so-
cial media vooral om klanten verder te helpen.
Ze zoeken op internet naar andere toepassin-
gen en referenties van andere bedrijven. Ze zijn
vooral geïnteresseerd in praktische informatie:
hoe doe ik dit, hoe doe ik dat? Daarom plaatsen
we instructiefi lmpjes zodat ze meer uit hun ma-
chine kunnen halen; informatie die ze morgen
kunnen gebruiken. Ik probeer om het gesprek
aan te gaan, niet om te laten weten hoe goed
we zijn. Daar zijn andere media voor.”
Techniek
Een Facebookpagina, Twitteraccount of You-
Tube-fi lmpjes zijn nog bijzonder. Een portal op-
zetten, een discussieplatform faciliteren, nut-
tige tips geven, deskundigheid tonen met inte-
ressante verhalen is al helemaal zeldzaam.
Koster verklaart dat uit het gebrek aan kennis
en ervaring met social media. “De toeleverende
industrie is meer gefocust op de techniek dan
op de klant. Bovendien moet je een fl inke in-
spanning leveren om je als autoriteit te profi le-
ren en telkens weer goede inhoud te produce-
ren, terwijl je de toegevoegde waarde niet
meteen ziet. Maar dat weet je van een adver-
tentie of beurs ook niet.” Het gaat om commit-
ment en capaciteit, onderstreept ook Kofman.
“Het onderhouden van de pagina’s met
nieuwe, boeiende content, blijft een uitdaging.
Bij een statische Facebookpagina is de interesse
snel weg. Je moet er energie in blijven steken.”
Behalve dat het veel tijd en inspanning kost,
zijn social media nog niet echt geworteld in de
bedrijfsstrategie. Het is vooralsnog een kwestie
van persoonlijke inzet. Bij sommige bedrijven
wordt naast het gebruik door de marketingaf-
deling, ook persoonlijk gebruik gestimuleerd.
Verschure: “Je kunt aan social media een dag-
taak hebben, maar dat is niet de bedoeling. In
onze ogen kunnen we onze klanten het best
adviseren door ‘face to face’-contact. We zien
het puur als aanvullend, om ons te profi leren.
Het is een onderdeel dat erbij komt. Hooguit
heeft het direct mailing gedeeltelijk vervangen.
We zijn ook niet op een andere manier gaan
werken. De inzet van social media wordt bin-
nen het bedrijf wel geaccepteerd; ouderen zet-
Met@@l moet nog
wennen aan #social
>>>
Wat houdt je bezig?
Oude Reimer op Facebook. Danny van Rij. “Het is vooral goed voor de
naamsbekendheid’’
Pagina op Twitter van Daniel Kofman: ‘’Het onderhouden, blijft een
uitdaging’’
Dormac op Facebook. Joost Verschure: ‘’Met Facebook willen we ons
bereik vergroten’’
media bij kunnen helpen. “Social media zijn als
een café”, illustreert John Koster, hoogleraar
marketing aan Nyenrode en consultant bij de
Holland Consulting Group voor de B2B markt.
“In een café praat je over je ervaringen met een
auto of een hypotheek. Dan wil je geen ver-
kooppraatje horen. Traditionele verkoopkana-
len waarbij commerciële boodschappen worden
rondgestuurd om klanten tot aankoop aan te
zetten, lijken steeds minder effectief. Daar moe-
ten leveranciers op inspelen.” In de praktijk
loopt de industrie niet voorop met social media.
De scepsis over de waarde van kanalen als Twit-
ter, Facebook, YouTube en LinkedIn om bedrijfs-
doelen te halen blijkt nog groot.
Nieuwe manier
Onder de machineleveranciers is een aantal
pioniers. “Social media zijn een nieuwe manier
van communiceren”, meent Daniel Kofman, bij
Siemens verantwoordelijk voor CNC-machines
en sinds 1,5 jaar actief op dit gebied. “Je stuurt
geen boodschap zoals via de website en vakbla-
den, maar je gaat in gesprek. Dat was voor mij
de trigger. Ik ben begonnen met Twitter omdat
dit de meest directe manier is om de dialoog
aan te gaan en ik heb geen tijd en capaciteit
heb om een Facebookpagina te onderhouden.”
“De jeugd, en dan bedoel ik ook de veertigers,
maakt intensief gebruik van social media om
informatie te krijgen”, geeft Joost Verschure,
commercieel directeur bij Dormac aan als reden
om actief te zijn op social media. “We zijn ge-
richt en gepland bezig op Facebook. We plaat-
sen regelmatig iets en niet meer incidenteel
zoals voorheen. Met Facebook willen we ons
bereik vergroten, vindbaar zijn en onze naams-
bekendheid vergroten.”
Oude Reimer is zo’n anderhalf jaar geleden be-
gonnen met Facebook en in mindere mate op
Twitter. “Omdat het mooie interactieve kana-
12-14_socialmmarjol.indd 13 13-02-15 12:01