Werk zij aan zij met YuMi, de cobot van ABB • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Werk zij aan zij met YuMi, de cobot van ABB

Yumi is de veilige cobot van ABB waarmee mens en robot collegiaal naast elkaar kunnen werken (foto’s: ABB)

Met zijn twee armen en menselijke maat is de inherent veilige robot YuMi van ABB een opmerkelijke verschijning. Hij luidt een nieuw tijdperk in waarin mens en robot collegiaal naast elkaar werken.

Waarom wordt er door fabrikanten en media zoveel nadruk gelegd op het zij aan zij werken van mens en robot? Is het echt zo’n ramp als de robot zo nu en dan achter de tralies moet? Voor wie ruimte en geld in overvloed heeft niet. En eerlijk is eerlijk, niet elke robot is geschikt voor de vrije ruimte. Lassen, spuiten, waterstraal snijden – al zou de robot veilig zijn – het proces is dat natuurlijk niet en dan past een gedegen afscherming. Echter in een tijd waarin de Duitsers de kreet Industrie 4.0 blijven scanderen en Nederland met een Smart Industry actieagenda aan de slag gaat, moet de productievloer flexibeler. Veel flexibeler, zodat het aantal productieruns nog kleiner kan en het aantal varianten nog groter. Het blijkt dat vooral de mens als ambachtsman het beste aan deze flexibiliteit eis voldoet. Snelheid en nauwkeurigheid laten nog wel eens te wensen over, maar voor het maken van enkelstuks en unieke producten is onvervalste handenarbeid nog steeds kampioen.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook talloze taken die minder uniek, maar wel zo complex zijn, dat ze nog steeds door mensenhanden worden gedaan. De assemblage van mobiele telefoons is een van de spraakmakende voorbeelden uit de elektronica-industrie. In theorie zou het automatiseren van de assemblage met een vaste machine kunnen, maar gezien de extreem korte levenscyclus van eigentijdse mobieltjes is dit geen economisch haalbare kaart. Hoeveel modellen zijn er sinds de komst van de eerste smartphone in 2006 wel niet gelanceerd? Nee, we hebben robot collega’s nodig met een menselijke maat. Robots die zonder poespas even bij een productielijn kunnen bijspringen. Zij aan zij, precies, snel en bovenal veilig.

Met de twee armen kan YuMi in samenwerking met de mens, kleine onderdelen monteren
Met de twee armen kan YuMi in samenwerking met de mens, kleine onderdelen monteren

Inherente veiligheid
Voor echte collaborative robotics heb je een inherent veilig systeem nodig. Een systeem dat vanaf de eerste en elke volgende lijn die de ontwerper op papier zette, veiligheid in het achterhoofd had. Op de eerste plaats is YuMi een echte lichtgewicht robot. Dit bespaart energie, simpelweg omdat er minder energie (massa maal snelheid) in het systeem zit. Verder is het stijve skelet van magnesium ‘zwevend’ met kunststof omwikkeld en verder van zachte absorberende pads voorzien. Hierdoor is de impact van elk contact minimaal. Voorkomen is echter beter dan genezen. YuMi’s bewegingen lijken daarom heel erg op die van een mens. Dat maakt hem voorspelbaar. Een medewerker weet intuïtief welke kant YuMi op beweegt. Uiteraard houdt YuMi zelf ook zijn collega’s in de gaten. Dankzij gevoelige krachtsensoren in de gewrichten staat hij razendsnel – binnen enkele milliseconden- stil. Tot slot is YuMi volledig dicht. Dit betekent dat er geen kiertjes bij de assen of gewrichten zijn waar een velletje tussen bekneld zou kunnen raken. Al met al blijkt inherente veiligheid nog net niet aaibaar, maar het komt aardig in de richting.

Meer informatie en details van Yumi zijn op de website van ABB te vinden.

Webinar

Op 24 september van 12.30 u tot 13.30 u organiseert Eisma Industrialmedia een  Industriewebinar over ‘De robot naast de mens’.  Dit gratis te volgen eerste webinar van Eisma Industrialmedia is een samenwerkingsverband van de uitgaven Aandrijftechniek, Metaal Magazine en Logistiek Totaal met de robotfabrikanten Yaskawa (Son en Breugel) en ABB Robotics (Zaventem, België) en vision specialist Phaer (Gentbrugge, België). Presentator is ing. Ad Spijkers, hoofdredacteur van Aandrijftechniek en Products4Engineers.nl.

De bewegingen van de YuMi hebben veel overeenkomsten met die van de mens. Daarom is de cobot voorspelbaar en mede hierdoor ook veilig
De bewegingen van de YuMi hebben veel overeenkomsten met die van de mens. Daarom is de cobot voorspelbaar en mede hierdoor ook veilig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven