Ga naar hoofdinhoud

Welke metalen zitten er in oude laptops?

We staan er vaak niet bij stil, maar wist je dat er in onze laptop ontzettend veel metalen zitten waarvan we helemaal geen idee hebben dat deze tijdens het produceren ervan zijn gebruikt? Met name als we kijken naar de printplaten van onze laptop, dan zien we dat metalen zoals goud, zilver en ook koper worden gebruikt, met name voor de betere geleiding van het stroom en ook om de printplaten te beschermen. Omdat we ons natuurlijk wel afvragen welke metalen er allemaal in onze oude laptops zitten, zijn we hier voor je ingedoken. Dus ben je benieuwd naar welke metalen er in jouw oude laptop zitten? Dan zit je hier goed!

Waarom zijn metalen belangrijk in oude laptops?

De metalen die in oude laptops worden gebruikt, hebben specifieke kenmerken en functionaliteiten. Om te kunnen begrijpen waarom dit wordt gedaan, is het goed de verschillende metalen afzonderlijk van elkaar uit te lichten. Zo krijg je namelijk een veel beter inzicht in de daadwerkelijke toepassing ervan en begrijp je ook beter waarom je oude laptops inleveren belangrijk is voor mens, dier en milieu. Niet alleen zorg je er op deze manier voor dat je laptop op de juiste manier wordt verwerkt, maar kunnen bepaalde onderdelen, waaronder dus de metalen die worden gebruikt, worden gerecycled en opnieuw worden toegepast.

Koper

Koper is en blijft een metaal die vooral in oude laptops het meeste voorkomt. Koper wordt met name gebruikt voor de bedradingen en verbindingen in de binnenkant van de laptop. Dit komt doordat koper een goede geleiding heeft, waardoor het stroom in de laptop goed kan doorvoeren en de laptop op de juiste manier werkt. Zo wordt koper naast de bedrading ook gebruikt in de connectors van bijvoorbeeld je kabels en ook in de printplaten in de laptop zelf.

Aluminium

Naast koper wordt ook aluminium veel gebruikt in oude laptops. Dit lichte en corrosiebestendige metaal wordt vaak ingezet als materiaal voor de behuizing van de laptop. Aluminium zorgt voor stevigheid en warmteafvoer, waardoor de laptop niet oververhit raakt. Je vindt het ook in heatsinks en andere koelingssystemen. Daarnaast zorgt er ook voor dat de laptop licht qua gewicht blijft, waardoor deze een stuk eenvoudiger is mee te nemen.

Goud

Hoewel goud niet veel voorkomt in oude laptops, zien we toch dat er ook enkele jaren geleden voor bepaalde componenten toch werd gekozen voor goud. Dit had met name te maken met de lage weerstand, waardoor stroom een stuk eenvoudig geleid kon worden. Goud heeft daarnaast ook als eigenschap dat het corrosie tegengaat. Op deze manier wordt de levensduur van je laptop verlengt. Door de aanwezigheid van goud in oude laptops, is het vanaf zowel milieu als financieel oogpunt voor bedrijven interessant ze te recyclen.

Lood

We kunnen het ons tegenwoordig bijna niet meer voorstellen, maar tot enkele jaren geleden werd er lood gebruikt voor het solderen op de printplaat, iets wat vandaag de dag gelet op de giftigheid niet meer denkbaar is. Tegenwoordig worden er allerlei andere alternatieven gebruikt en is het dus extra van belang om je oude laptops, waar dus lood in kan zitten, op de juiste manier te laten recyclen om zo te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven