Wat zijn de voordelen van het 3d printen van metaal? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wat zijn de voordelen van het 3d printen van metaal?

Binnen de 3D printtechnologie wordt er constant progressie geboekt. Zo goed als elke dag worden er nieuwe, innovatieve technieken de wereld ingebracht bij een 3d printservice. Zo maakte het bedrijf APWorks de allereerste motor met behulp van een 3d printer een aantal jaar geleden. Dit is hoe dan ook speciaal, maar om het nog meer bijzonder te maken kan de motorfiets ook nog daadwerkelijk rijden. Het wordt aangedreven door een 6kW elektromotor en kan een topsnelheid van zo’n 80 kilometer per uur halen. Daarnaast is het tegenwoordig ook zeker mogelijk om te 3d printen met metaal.

Hoogwaardige resultaten

In de afgelopen jaren is de 3d metaal printtechnologie erg snel ontwikkeld. Hierdoor is de kwaliteit op het huidige niveau zeer hoog, net zoals de printsnelheid en de structuur van de oppervlakte van het model dat uitgeprint wordt. Overigens kun je er ook voor kiezen om je 3d print online te laten maken. Op deze manier hoef je zelf geen dure 3d printer aan te schaffen. Je kunt 3d printen hoe dan ook gebruiken in allerlei industrieën. Op het moment wordt het al veelvuldig toegepast in bijvoorbeeld de luchtvaart. Daarnaast kan het ook zeker gebruikt worden voor het produceren van gereedschappen. Deze tools zijn dan dus geprint met een 3d printer, waardoor het produceren sneller, beter, goedkoper en ook nog eens duurzamer is.

Veel mogelijkheden

Bij het 3d printen van metaal kun je gebruik maken van allerlei verschillende materialen. Hierbij kun je onder meer kiezen uit aluminium en roestvrij staal. Ook titanium en gereedschapstalen behoren tot de mogelijkheden bij het 3d metaal printen. Een groot pluspunt van metaal is dat het na het printen qua de fysieke eigenschappen nog altijd zo goed als hetzelfde zijn als voordat het geprint werd. Hierdoor heb je dus erg veel mogelijkheden bij het 3d metaal printen. In principe kunnen alle bedrijven er gebruik van maken om hun innovatieve concept uit te werken in een daadwerkelijk product. Op deze manier kun je bovendien de gereedschappen verbeteren en zelfs perfectioneren waardoor je werknemers beter en effectiever kunnen werken.

De voordelen van 3d metaal printen

Eén van de vele voordelen van het 3d metaal printen is dat een snelle productie mogelijk is, terwijl het ook geschikt is voor lage volumes. Daarnaast zijn er geen beperkingen wat betreft het design van het product. Ook zal het 3d printen van metaal ervoor zorgen dat de ontwikkelingscyclus verkort wordt, terwijl de productiviteit juist een stuk hoger wordt. Ook kun je hierbij gebruik maken van erg hoogwaardige metalen materialen. Het zal daarnaast resulteren in een vermindering van het gewicht, terwijl je ook nog materiaal en energie zult besparen bij het 3d printen. Uiteindelijk zal dit er allemaal voor zorgen dat je de toegang krijgt tot innovatieve ideeën, wat kan leiden tot een enorm succes voor je bedrijf.

Metaal 3d printer

Voor het metaal 3d printen heb je natuurlijk ook een speciale printer nodig. Desktop Metal is al zo’n 7 jaar bezig om een 3d printer te creëren waarmee je vanuit je eigen huis kunt printen van een metalen materiaal. Inmiddels heeft het bedrijf al een aantal exemplaren uitgebracht. De eerste machine van Desktop Metal werd in 2017 gelanceerd. Dit is dus een 3d printen voor particulieren waarmee je metalen objecten kunt maken. Deze producten kunnen onder meer geproduceerd worden van aluminium en roestvrij staal, maar ook titanium kan in de printer afgedrukt worden. Naast de printer zal het apparaat ook bestaan uit een oven. Hiermee kun je de metalen delen creëren en vormen, wat gedaan wordt met behulp van de hitte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven