Wat zijn de voordelen van het 3D printen van metaal? • Metaal Magazine
Partners

3D printen. In het verleden werd het nog een trend genoemd, maar inmiddels is het toch wel duidelijk dat dit een productiemethode is die zal blijven. Bovendien is deze technologie nog lang niet klaar met het innoveren. Waar vroeger eigenlijk alleen maar producten van plastic gemaakt konden worden met behulp van een 3D printer, is dat inmiddels allang niet meer het geval. 3D printen van metaal kan tegenwoordig immers ook zonder moeite. Hieronder vind je drie handige voordelen van het 3D printen van een metalen product. 

Lage instelkosten 

Het instellen van de 3D printers kost tijd, maar ook materialen. Bij sommige productietechnieken kunnen de kosten hierdoor erg hoog zijn, zoals bijvoorbeeld CNC verspanen. Bij het spuitgieten zijn de instelkosten ook hoog, met name doordat de matrijs geproduceerd moet worden. Bij 3D printen is dat niet het geval, hierbij zijn de instelkosten juist erg laag. Het zal normaliter namelijk zo’n uur duren voor het programmeren, terwijl de machine-installatie ongeveer anderhalf uur duurt. De instelkosten zullen dan ook niet hoog zijn, het zal namelijk over het algemeen net iets duurder zijn dan 100 euro. 

Kleine series

Je kunt kleine productieseries gemakkelijk produceren op een bouwplaat of een reeks bouwplaten. Als de producten goed op een bouwplaat ingebed worden dan kun je batches tot zo’n 200 artikelen produceren. Dit hangt af van de afmetingen van de producten, maar ook van het bouwvolume van de 3D printer. Twijfel je tussen het 3D printen met behulp van de technologieën genaamd selective laser melting en direct metal laser sintering en het spuitgieten? De keuze zal waarschijnlijk op het 3D printen vallen, puur al doordat de geprinte artikelen betere materiaaleigenschappen zullen hebben. Zoals eerder al uitgelegd is zal het dus ook goedkoper zijn doordat je geen matrijs hoeft te produceren. 

Weinig voorbereidingstijd

Alle productiemethoden hebben natuurlijk voorbereidingstijd nodig. Toch zal dit bij het 3D printen van een metalen product een stuk lager uitvallen dan wanneer je kiest voor spuitgieten of verspanen. De complexiteit van het product zal hierbij weinig invloed hebben, het voorbereiden van het printproces zal gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten duren. Kies je voor verspanen? Dan zal de voorbereidingstijd toch al snel 5 tot 7 uur duren, terwijl ook het spuitgieten veel tijd zal kosten bij het voorbereiden doordat de matrijs gemaakt moet worden. 3D printen wordt dan ook gezien als een heel snelle productiemethode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven