Ga naar hoofdinhoud

Waarom galvaniseren de perfecte oppervlaktebehandeling is voor veel metalen

Bepaalde metalen hebben een extra behandeling nodig van het oppervlak om bijvoorbeeld beschermd te worden tegen roest en corrosie, maar ook om ervoor te zorgen dat het beter wordt geleid in het geval van elektronica. De wijze waarop dit gebeurt, is door middel van galvanisering. Uiteraard zijn er naast de vorm van behandelen van het metaal nog tal van andere mogelijkheden om het metaal te beschermen tegen externe invloeden, maar we zien wel dat galvanisering veruit de beste en ook meest effectieve manier is om dit te doen. Zo kunnen de metalen die worden gegalvaniseerd verschillen en zijn er ook allerlei verschillende toepassingen te bedenken waarbij dit kan worden gebruikt. Mede dat zorgt ervoor dat deze manier van behandelen steeds breder kan worden ingezet en dat ook gedaan wordt.

Het proces

Galvaniseren is een oppervlaktebehandeling waarbij een beschermende laag zink op metalen onderdelen wordt aangebracht om ze te beschermen tegen corrosie, roest of juist te zorgen voor een betere geleiding. Het proces begint met het grondig reinigen van het te galvaniseren metaal om alle onzuiverheden, vetten en oxidatie te verwijderen. Vervolgens worden de metalen onderdelen ondergedompeld in een zinkbad, waarbij elektrolyse wordt toegepast om het zink op het metaal te laten hechten. Het zink vormt een beschermende laag die fungeert als een barrière tussen het onderliggende metaal en de omgeving, waardoor corrosie wordt voorkomen. Na het galvaniseren worden de behandelde onderdelen meestal gespoeld en gedroogd. Dit proces resulteert in een duurzame en uniforme zinklaag die het metaal beschermt en zijn levensduur verlengt. Ideaal dus voor allerlei verschillende metalen in verschillende sectoren.

Kies voor een betrouwbare partij

Wanneer je bepaalde onderdelen of halffabricaten wilt laten galvaniseren, dan is het belangrijk hier een goede partij voor te kiezen. Een partij die niet alleen het galvaniseren zelf uitvoert, maar ook met je meedenkt over bepaalde processen en de toepassingen ervan, is hierin een must. Ben je op zoek naar een betrouwbare partij voor het laten galvaniseren van contacten en geleiders in schakelsystemen om ervoor te zorgen dat stroom beter wordt geleid, dan is Galvano Hengelo hiervoor de perfecte partij om je van A tot en met Z te kunnen ondersteunen. Ze zijn al sinds 1996 gespecialiseerd in het galvaniseren van alles wat te maken heeft met de elektrotechniek en stroomtransport. Je hebt er namelijk niets aan dat je straks een partij hebt gevonden die de werkzaamheden voor je kan uitvoeren, maar waarbij verder niet of nauwelijks met je wordt meegedacht.

Verschillende redenen om metalen te galvaniseren

Galvaniseren van metalen gebeurt omwille van een aantal redenen. Uiteraard kan het worden gedaan om het materiaal er beter uit te laten zien, maar dit is vaak niet het geval. De reden dat veel metalen worden gegalvaniseerd, is met name om praktische redenen, die we hieronder stuk voor stuk verder zullen belichten.

Corrosiebescherming

Galvaniseren biedt uitstekende bescherming tegen corrosie. Het zorgt voor een duurzame barrière tussen het metaal en de omgeving, waardoor het metaal bestand is tegen roest en corrosie, zelfs in vochtige of agressieve omgevingen. We zien daarom dus ook vooral dat dit veel wordt toegepast in de lucht- en ook zeevaart, maar ook in tal van andere branches zoals de auto industrie.

Betere geleiding van stroom

Om de stroomgeleiding te optimaliseren, zijn verzilveren en vertinnen uitstekende keuzes. Een beperkte stroomgeleiding kan leiden tot verminderde efficiëntie en het risico van oververhitting. Wat we bijvoorbeeld vooral zien, is dat printplaten worden behandeld middels galvanisering, maar er zijn natuurlijk ook tal van andere toepassingen waarbij een goede geleiding belangrijk is.

Duurzaamheid

Duurzaam wordt steeds belangrijker. Door metalen te galvaniseren, zorgt je voor een harde en ook slijtvaste coating op het metaaloppervlak, waardoor het beter bestand is tegen krassen, stoten en allerlei andere vormen van mechanische slijtage. Doordat dit het geval is en de levensduur ermee wordt verlengd is het winnen van nieuwe grondstoffen minder noodzakelijk, wat goed is voor het milieu.

Lange levensduur

In het verlengde van duurzaamheid, zorgt het ook voor het verlengen van de duurzaamheid. Doordat het metaal wordt voorzien van een extra coating, gaat het onderdeel veel langer mee, waardoor de levensduur langer is en daarmee de onderhoudskosten vaak een stuk lager gehouden kunnen worden.

Kostenbesparend

Doordat het galvaniseren van metalen zorgt voor een langere levensduur, scheelt dit ook aanzienlijk in de kosten. Doordat deze metalen worden behandeld door een coating aan te brengen, is onderhoud veel minder noodzakelijk en zullen slijtbare onderdelen veel langer meegaan. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kosten voor onderhoud lager zijn en ook blijven, maar ook de levensduur wordt verlengd.

Verschillende toepassingen

Galvanisatie is een veelzijdige oppervlaktebehandeling die kan worden toegepast op diverse soorten metalen, waaronder staal, ijzer, koper en aluminium. Dit maakt het een waardevolle techniek die in verschillende sectoren wordt ingezet. In de bouwsector wordt galvaniseren frequent gebruikt voor stalen constructies, zoals balken en kolommen. De zinklaag biedt bescherming tegen weersomstandigheden en corrosie, waardoor de levensduur van deze constructies aanzienlijk wordt verlengd. In de auto industrie is galvaniseren onontbeerlijk, met toepassingen op onderdelen als autodeuren, uitlaatpijpen en chassis. Hierdoor behouden deze onderdelen hun integriteit, zelfs onder zware omstandigheden. Bovendien is galvaniseren een veelgebruikte methode in de elektronica-industrie, waar het printplaten en andere elektrische componenten beschermt tegen oxidatie en corrosie. Hierdoor blijven deze componenten optimaal functioneren en gaan ze langer mee.

Conclusie

Galvaniseren is een uitstekende oppervlaktebehandeling voor veel verschillende metalen. Het biedt bescherming tegen corrosie, verlengt de levensduur van het metaal en zorgt ook voor een besparing op de kosten voor onderhoud en vervanging. Bovendien kan het gegalvaniseerde metaal gemakkelijk worden voorzien van andere coatings. Door de veelzijdigheid en voordelen van galvaniseren wordt het veel toegepast in veel verschillende sectoren, zoals de bouw, automobielindustrie en elektronica-industrie. Als je op zoek bent naar een duurzame en betrouwbare oppervlaktebehandeling voor metalen, is galvaniseren zeker de beste keuze. Twijfel je nu of deze vorm van behandelen iets voor jouw product is, dan is het raadzaam eens in gesprek te gaan met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zo kunnen jullie samen bekijken wat de beste manier is om de levensduur te verlengen en ook de praktische zaken zoals geleiding van stroom te verbeteren, mocht de toepassing hierom vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven