Veiligheid op peil houden dankzij digitalisering • Metaal Magazine
Partners

In de metaalindustrie kan een ongeluk snel voorkomen. Toch heeft iedereen recht op een veilige werkplek. In de praktijk is een ‘veilige werkplek’ vaak een breed begrip. Daarom is het belangrijk om te definiëren wat ‘veiligheid’ precies inhoudt. Dit is mogelijk door verschillende certificeringen te behalen, maar het begint bij het maken van interne afspraken. Deze afspraken maken medewerkers van bedrijven met elkaar. Maar dat is niet het enige wat er op gebied van veiligheid moet gebeuren. Er zijn namelijk ook regels met betrekking tot de veiligheid die worden opgelegd door wet- en regelgeving. Vraag is dan hoe men de veiligheid op peil kan houden. Vaak gebeurt dit aan de hand van digitalisering. Het is bijvoorbeeld met de inzet van digitale formulieren mogelijk om in kaart te brengen of iedereen zich wel aan de veiligheidseisen houdt.

Een kwestie van veilig werken

Regeren is vooruitzien. Dat betekent dan ook dat men de veiligheid te allen tijde op peil houdt. Dus niet alleen als er al een ongeluk gebeurd is en de veiligheid dus in het geding is geweest. De bedoeling is dat iedereen van tevoren al nadenkt over de verschillende risico’s. Dreigt er toch iets fout te gaan, dan moet er worden ingegrepen. Aan de hand van digitale formulieren is het mogelijk die werkprocessen te monitoren.

Vaak worden er eerst digitale formulieren aangemaakt in de vorm van veiligheidsinspecties. Deze veiligheidsinspecties kunnen gelden voor het personeel, eigendommen of bijvoorbeeld voertuigen. Daarna kunnen de medewerkers met de van tevoren opgestelde formulieren aan de slag. Deze formulieren kunnen overal, op elke locatie worden ingevuld met bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Daarna volgt akkoord met een digitale handtekening.

Deze gegevens kunnen vervolgens in de cloud worden opgeslagen. De gegevens worden daarna omgezet naar een nieuwe ticket. Als blijkt dat niet aan de veiligheidsvoorschriften is voldaan, is het mogelijk om direct actie te ondernemen. Risico’s wegnemen kan aan de hand van deze tickets, die vervolgens weer bij de verantwoordelijke worden aangemeld.

Een ticket is daarna toe te wijzen aan een medewerker. Die voert het ticket uit. Het is dus mogelijk een taak aan een digitaal formulier te koppelen. Daarna wordt het formulier weer opnieuw ingevuld en wordt beoordeeld of het risico nog steeds bestaat.

Digitalisering helpt bij veilig werken

Digitalisering helpt dus bij veilig werken. Dat komt mede doordat digitale formulieren zelf zo in te vullen zijn als nodig. Bijvoorbeeld bij het aanmaken van een digitale 5S Audit, waarbij de veiligheid van de werkplek op peil gehouden kan worden. Zo’n audit helpt bijvoorbeeld bij het streven naar een opgeruimde en overzichtelijke werkplek. Of het inspecteren van de werkplek, om eventuele risico’s op te kunnen sporen.

Een goed voorbeeld van hoe digitalisering helpt bij veilig werken is de LMRA en Toolboxmeeting. Bedrijven ontkomen niet aan een LMRA als zij een VCA Certificaat willen behalen. Een toolboxmeeting is eveneens verplicht. De LMRA is de zogenaamde Laatste Minuut Risico Analyse. De werknemer gaat dus zijn werkzaamheden uitvoeren, maar moet alvorens hij dat doet een laatste check aan de hand van digitale formulieren uitvoeren. In dit formulier worden alle veiligheidsaspecten nog eens nagelopen. Zo is men dus altijd eerst bezig met de veiligheid en blijft deze conform de norm.

Op die manier is het mogelijk om risico’s en gevaarlijke omstandigheden weg te nemen. Als er geen risico’s meer zijn, kan er met de klus worden gestart. Vanaf VA ** is het zelfs verplicht om tien keer per jaar een toolboxmeeting te organiseren. Dit is een werkoverleg over veilig werken op de werkplaats. Die afspraken kunnen vervolgens weer digitaal worden geregistreerd. Uit die afspraken is het weer mogelijk nieuwe digitale formulieren zoals checklists te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven