Steeds meer onderdelen machines van kunststof • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Steeds meer onderdelen machines van kunststof

Kunststof gaat een steeds grotere plaats innemen in de maatschappij. Dat klinkt misschien vreemd, want de plastic berg moet toch juist slinken? En die plastic soep in de zeeën en oceanen dan? Ja dat is inderdaad een probleem. Maar daar kan juist iets aan worden gedaan door op grote schaal te recyclen. Daarom wordt plastic bijna overal al apart ingezameld. Op die manier kan het gemakkelijk per soort worden gescheiden en is de ‘opbrengst’ voor hergebruik groter.

Dat geldt ook voor het maken van kunststof producten voor machines en voertuigen en ook in huishoudelijke apparaten en andere gebruiksvoorwerpen. Deze worden in de meeste gevallen gefabriceerd door middel van spuitgieten. Deze techniek is milieuvriendelijk en levert een prima product.

Gespecialiseerde bedrijven

Spuitgieten is een techniek die slechts enkele bedrijven beheersen. Ook in Nederland zijn er enkele, waaronder Reobijn. Dit bedrijf bestaat al sinds 1959. Uiteraard zijn de technieken in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Spuitgieten gebeurt nu in vrijwel alle gevallen volledig geautomatiseerd. Sommige zaken zoals het instellen van machines en het maken van een goede mal blijven echter handwerk en dus voorbehouden aan de vakman. Dat is de reden dat maar weinig bedrijven zich toeleggen op het professioneel spuitgieten. Hiervoor zijn uiteraard ook geavanceerde machines nodig. De bediening daarvan vraagt ook weer specifieke vaardigheden.

Grote en kleine orders

Het spuitgieten van objecten gebeurt zowel op kleine als grote schaal. Soms is er maar één exemplaar nodig van een object van kunststof. Soms gaat het om orders van duizenden stuks, bijvoorbeeld voor de productie van huishoudelijke apparaten of voor machines of auto’s. Voor massaproductie hoeft uiteraard maar één keer een mal te worden gemaakt. Deze kan bij vervolgorders worden hergebruikt. Dit versnelt ook het productie- en afleverproces en werkt vanzelfsprekend kostenbesparend voor de klant.

Zijn de kosten voor spuitgieten aantrekkelijk?

Ondernemers die zich afvragen of ze van spuitgieten gebruik kunnen maken willen natuurlijk wel eerst meer informatie. Zoals ‘Wat zijn de spuitgieten kosten?’. Om daar achter te komen is er maar één optie en dat is een offerte aanvragen. Hierin moet worden vermeld om wat voor product het gaat en om welk aantal. Moet er een nieuwe mal voor worden gemaakt of gaat het om een standaard product zoals een kunststof buis die later nog verzaagd wordt door de afnemer. Aan de hand daarvan kan dan een prijsopgave worden verstrekt.

Steeds minder metalen producten

Zowel huishoudens als bedrijven gebruiken steeds minder metalen producten. Voor kunststof hoeven geen grondstoffen te worden gewonnen als er van gerecycled materiaal gebruik gemaakt kan worden. Dat gebeurt op steeds grotere schaal. Daardoor is kunststof in vrijwel alle gevallen goedkoper dan metaal. Dit is natuurlijk alleen maar heel goed nieuws. Nederland wil vanaf 2050 volledig circulair zijn. Dan mag er ‘niets meer worden weggegooid’. Spuitgieten van gerecyclede kunststof is dan een belangrijke stap in de goede richting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven