Ga naar hoofdinhoud

Renishaw: vijftig jaar technische innovatie

De schakelende meettaster met het patent.

Renishaw bestaat dit jaar vijftig jaar. Het technologiebedrijf markeert deze mijlpaal met diverse activiteiten. In Breda wordt het Benelux-kantoor op dit moment volledig gerenoveerd. Het bedrijf gaat in op de historie en kijkt naar de toekomst.

Het begon in de luchtvaart. Rolls-Royce ondervond een meetprobleem bij de productie van Olympus-straalmotoren voor de Concorde. Sir David McMurtry, nu bestuursvoorzitter van Renishaw, wist dit te tackelen door een schakelende meettaster uit te vinden. Rolls-Royce vroeg patent aan dat werd toegekend op 21 september 1972. Collega John Deer, nu vice-bestuursvoorzitter van Renishaw, sprak met McMurtry over bredere commerciële kansen voor de uitvinding. Rolls-Royce bood de twee het patent in licentie aan, waarna ze een bedrijf kochten. Op 4 april 1973 was het eerste Renishaw-bedrijf een feit: Renishaw Electrical Ltd.

In bewerkingsmachines

Sir David McMurtry (links) en John Deer (foto’s: Renishaw).

McMurtry en Deer zagen het potentieel van meettasters op computergestuurde (CNC) bewerkingsmachines en in 1977 introduceerde Renishaw zijn eerste taster voor bewerkingsmachines.

Tegenwoordig vormen contactmakende en contactloze (laser)meetsystemen nog altijd een groot deel van de omzet van Renishaw. Daarnaast levert het bedrijf nu ook uiteenlopende meetsystemen voor kalibratie, positieterugkoppeling en vergelijkend meten, evenals toebehoren als styli en opspansystemen. Vanuit de centrale expertise in meten, produceren en procescontrole zijn verder systemen ontwikkeld voor niet-destructief onderzoek met Raman-spectroscopie en voor robots en medicatietoevoer bij hersenchirurgie. Daarnaast is in additive manufacturing (3D-metaalprinten) een leidende positie verkregen.

Belangrijke veranderingen

In die vijftig jaar hebben Renishaw-producten belangrijke veranderingen teweeggebracht in de maakindustrie en in wetenschappelijk onderzoek. Van de productie van vliegtuigen, auto’s, smartphones, accu’s voor elektrische auto’s en zonnepanelen tot hersenchirurgie en tandheelkunde, er is nauwelijks een technische sector die geen voordeel heeft van Renishaw’s innovaties in hoogwaardige precisieproducten.

Het bedrijf heeft nu een beurswaarde van zo’n 3 miljard Engelse pond (2,44 miljard euro) (notering London Stock Exchange FTSE 250 index). Er werken 5.200 mensen in 36 landen, waarvan 3.400 in het Verenigd Koninkrijk.

Renovatie Benelux-pand

Het Benelux-kantoor in Breda, dat officieel werd geopend in 2009, ondergaat nu een metamorfose. Het nieuwe pand maakt effectiever gebruik van de ruimte, verbetert de functionaliteit en ondersteunt Renishaw’s weg naar Net Zero. Het gebouw krijgt nieuwe dakramen voor meer natuurlijk licht, glazen scheidingswanden, een nieuwe computerserverruimte en een lift. Om het duurzamer te maken worden 280 zonnepanelen, extra dakisolatie en zonwerende bekleding geplaatst. Een luchtwarmtepomp vervangt het stadsgasverwarmingssysteem en het pand draait op hernieuwbare energie. Verder komen er vier oplaadpunten voor elektrische voertuigen. En over de volle breedte van de demohal komt de slogan ‘Transforming Tomorrow Together’.

Succesformule

“De formule die de afgelopen vijftig jaar zo’n succes heeft gebracht, vormt de spil van onze aanpak”, zegt Will Lee, CEO Renishaw. “Veel investeren in onderzoek en ontwikkeling voor een constante stroom wereldklasse-producten, veel aandacht voor hoogwaardige eigen productie om aan hoge klanteisen wereldwijd te voldoen en uitstekende lokale klantenservice en -ondersteuning via onze dochterondernemingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven