
De ontwikkeling van precisietechnologie is zichtbaar in de historie van de jaarlijkse Precisiebeurs van Mikrocentrum. Deze vakbeurs voor de gehele precisietechnologie-waardeketen beleeft in november de 23ste editie.
Sinds de eerste editie in 2001 is veel veranderd. Hans Houdijk, die aan het begin stond van de Precisiebeurs en er tussen 2004 en 2016 vanuit Mikrocentrum eindverantwoordelijk voor was, blikt terug. “Zo zijn we van papier en fax naar volledig digitale processen gegaan. Universiteiten en hogescholen deden hun intrede, net als het Big Science-programma met onder meer CERN. Er kwam een Vision-paviljoen bij, de medische technologie maakte zijn opwachting. Maar de meest fundamentele, onderliggende ontwikkeling hangt samen met de verandering van aandacht: van de losse onderdelen van ons speelveld naar een allesomvattender, gecombineerde benadering op steeds meer disciplines. De hooggespecialiseerde precisietechnologie omvat inmiddels Mechatronic Engineering & Systems, Metrology, Vacuum & Clean, Micro Processing & Motion, Laser & Photonics, en een gespecialiseerde production for high precision.”
Meerwaarde
Voor de eerste Precisiebeurs was de acquisitie van exposanten nog een behoorlijke klus, stelt hij. “Maar iedereen in de sector begreep dat we een belangrijke meerwaarde konden bieden. Met zo’n zestig exposanten hadden we een geweldige start.” Het ging bij de beurs, zoals altijd bij Mikrocentrum, om opleiden, ontmoeten en ondernemen, dus vormde ook het congresprogramma een belangrijk onderdeel. Bovendien bood de strenge selectie van deelnemers meerwaarde.
Het huidige succes van de Precisiebeurs was overigens niet altijd vanzelfsprekend, vertelt Bart Kooijmans, programmamanager Precisiebeurs van Mikrocentrum. Zo raakte de beurs in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven gaandeweg volledig volgeboekt. “De oplossing werd vanaf 2012 gevonden in een tijdelijke Aluminium-hal, de Dommelhal. Daardoor konden de Precisiebeurs én de Kunststoffenbeurs groeien van 200 naar zo’n 300 exposanten.”
Verder zochten bedrijven na de crisis van 2008 verdere expansie buiten de Benelux. “Om de Precisiebeurs extra te promoten in Duitsland organiseerden we met enkele Duitse organisaties een speciale Frühstück-bijeenkomst.” De belangrijkste internationalisering bracht CERN. “We konden CERN in 2012 overtuigen van de mogelijkheden die beursaanwezigheid zou bieden. Dat leidde tot diverse interessante contacten met Nederlandse bedrijven. Sindsdien zijn de Industrial Liason Officers van bijna 10 vergelijkbare Big Science-projecten met hun inkopers te vinden op de Precisiebeurs.”
De Precisiebeurs groeit ook mee met de ambities van de hightech industrie. Hightech OEMs stellen daarbij steeds meer eisen aan toeleveranciers rond de reinheid van producten. Mikrocentrum organiseert hiervoor in Veldhoven het jaarlijkse Clean event. De 2023-editie is net achter de rug en de voorbereidingen voor de 2024-editie zijn alweer in volle gang.
Grens nog niet bereikt
De Precisiebeurs brengt jaarlijks de gehele waardeketen bijeen om samen te werken aan de volgende generatie technologische innovaties. Sinds 2020 is de beurs, mede door corona, verhuisd naar de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. “Dit gaf de mogelijkheid extra ruimte te creëren voor nieuwe programmaonderdelen en voor huidige en nieuwe exposanten”, stelt Kooijmans.
Op 15 en 16 november 2023 staat de 23ste editie op het programma. “Wij verheugen ons op deze editie. De Precisiebeurs blijft doorgroeien en verdiepen. Een alsmaar belangrijker moment om fysiek samen te komen, de grens is nog lang niet bereikt!”