Metaalskeletbouw in de woningbouw • Metaal Magazine
Partners

Metaalskeletbouw in de woningbouw

1

In de woningbouw worden de meeste constructies gebouwd volgens de traditionele bouw. Buitengevels worden steen voor steen opgebouwd en er wordt gebruikgemaakt van betonnen verdiepingsvloeren. Een andere methode is houtskeletbouw. Hierbij worden de buitengevels opgetrokken rondom een volledig houten constructie. Een methode die maar zelden voorkomt bij woningbouw is metaalskeletbouw.

Metaalskeletbouw

Metaalskeletbouw is een bouwmethode die wel veel voorkomt, maar niet in de woningbouw. Het is vooral bekend in de industrie waar metaalskeletbouw voorkomt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld grote fabriekshallen of bedrijfshallen opgetrokken worden. De stalen constructie kan grote afmetingen hebben zonder dat er draagmuren nodig zijn. Nadat een stalen constructie is opgezet is, kan de grote open ruimte volledig naar eigen wens worden ingedeeld. Het is niet zo dat in de particuliere woningbouw helemaal geen metaalskeletbouw voorkomt. Het komt voor en dan vooral bij strakke, moderne en eigentijdse architectuur. Mede doordat er geen draagmuren nodig zijn, kan er een soort van loftachtige woning worden gebouwd met veel licht en open ruimtes. Het metalen skelet kan gewoon op een traditionele fundering of op een betonnen vloerplaat worden geïnstalleerd. Metaalskeletbouw in de woningbouw heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen van metaalskeletbouw

Metaalskeletbouw is een zeer snelle methode om de constructie op te zetten. Dit komt vooral omdat de metalen constructie vooraf in de fabriek al op maat gemaakt is en in elkaar gezet kan worden. Het is mogelijk om de constructie inclusief binnenwanden al binnen een week te plaatsen, waarna de buitenzijde afgewerkt kan worden. Een metaalskeletbouwconstructie kan goed gecombineerd worden met andere materialen en bouwmethodes. Zo kunnen de buitengevels volgens traditionele bouwmethodes worden gebouwd. Aan de buitenzijde is de metalen constructie in het geheel niet te zien. Een groot voordeel is dat er geen dragende muren nodig zijn. Bij een verbouwing van een woning met een metalen constructie kunnen in principe alle muren weggehaald worden, zodat er één grote ruimte ontstaat die naar eigen inzicht ingedeeld kan worden. Ook een extra bouwlaag aanbrengen gaat heel gemakkelijk. Vrijwel iedereen die een woning laat bouwen moet geld lenen voor een hypotheek. Bij metaalskeletbouw is extra geld lenen niet nodig. De prijs van metaalskeletbouw is niet hoger dan een andere bouwstijl. Bij een goede voorbereiding en juiste materiaalkeuze kan de prijs zelfs lager uitvallen.

Nadelen van metaalskeletbouw

Voor een moderne en strakke woning hoeft het misschien geen probleem te zijn, maar de metalen constructie blijft aan de binnenzijde zichtbaar. Eventueel kunnen metalen balken worden afgewerkt met andere bouwmaterialen. Meestal wordt er bewust voor een metalen constructie gekozen en is de zichtbaarheid niet altijd een probleem. Wel is er bij een metalen constructie meer kans op het ontstaan van koudebruggen. Een goed ontwerp is daarom belangrijk, zodat koudebruggen met architectonische ingrepen voorkomen kunnen worden. Het grootste nadeel bij metaalskeletbouw is dat er maar weinig aannemers en architecten zijn die met een metalen constructie voor een woning werken. Het is soms zoeken naar een speld in de hooiberg om een aannemer te vinden die metaalskeletbouw in woningbouw wil toepassen.

1 reactie op “Metaalskeletbouw in de woningbouw

  1. Krina schreef:

    Het was niet alleen een informatief artikel, maar ook leerrijk. Ik was wel bekend met metaalskeletbouw in de industrie, maar niet in de woning branche. Interessant dat het ook mogelijk is om metaalskeletbouw toe te passen. Goed idee om deze informatie te delen. Anders wist ik het niet. Ik denk veel lezers het ook niet weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven