Metaal verven, hoe doe je dat? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaal verven, hoe doe je dat?

Van alle materialen die er zijn is metaal misschien wel een van de meest specifieke wanneer het om verven gaat. Het verven van dit soort objecten brengt daarentegen wel voordelen met zich mee. Zo kun je specifieke werkmaterialen van een kleur voorzien om duidelijk onderscheid te maken of een boodschap te communiceren. Ook oudere materialen kunnen opgeknapt en hergebruikt worden door het roest te verwijderen en ze van een nieuwe, beschermende verflaag te voorzien.

Heb je metalen objecten, werkmaterialen of meubelstukken die je van een andere kleur wilt voorzien? Dan is het belangrijk om te weten hoe je dit aanpakt. We geven je dan ook graag een aantal praktische tips: specifiek gericht op het verven van metaal.

1. Kies de juiste verf

Een materiaal als metaal vraagt om een specifieke verf: de Sigma S2U Allure Gloss bijvoorbeeld. Door een speciale metaalverf te gebruiken voorkom je mogelijke verkleuringen en weet je zeker dat de verf goed hecht én lang blijft zitten. Welke verf je kiest hangt ook af van het uiteindelijke voorwerp dat je verft. Een radiator vraagt bijvoorbeeld om een flexibele verf die met het voorwerp kan meebewegen als gevolg van temperatuursveranderingen.

2. Kies het juiste merk

Hoewel verf van het huismerk vaak goedkoop is, heeft dit niet altijd de kwaliteit die je nodig hebt. Kies dus liever voor bekende en goed beoordeelde specialistische verfmerken zoals de hierboven vernoemde Sigma verf. Kwaliteit is ontzettend belangrijk om een goed eindresultaat te behalen!

3. Het verven zelf

Je ziet vaak dat metalen voorwerpen reeds gelakt of gespoten zijn. Als dit het geval is, heb je geen speciale primer of extra voorbereiding nodig om aan het verven te gaan. Je kunt de normale werkwijze hanteren: stofvrij maken, schoonmaken, ontvetten en even licht opschuren. Gebruik je daarentegen een hoogglans lak of verf je direct op het metaal? Dan kun je het beste eerst een goede primer aanbrengen. Mocht er sprake zijn van roest, gebruik dan eerst een staalborstel om roest te verwijderen en maak het metaal daarna vet- en stofvrij.

4. Wat voor metaal?

Bij het verven van kaal en onbehandeld metaal is het belangrijk om uit te zoeken om welk metaal het gaat. Non ferro metalen zoals aluminium, koper en zink zijn makkelijk te verven na het ontvetten en het gebruik van een primer. Roestvrijstaal is daarentegen minder goed of zelfs helemaal niet te verven.

Tip: wil je onbehandelde ferro metalen verven? Gebruik dan eerst een roestwerende primer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven