Ga naar hoofdinhoud

Let op de plaatafmeting bij aanschaf juiste plaatschaar

Plaatscharen worden zoals u weet gebruikt voor het knippen van metaalplaten in de gewenste vorm. Voordat u zo’n gebruikte machine aanschaft is het goed om te weten welke lengte en dikte platen u gaat bewerken. Te dikke platen kunnen de schaar flink beschadigen. U heeft de keuze uit handmatig, mechanisch en hydraulisch bedienbare plaatscharen.

De medewerkers van machinehandelaar in gebruikte metaalbewerkingsmachines Mach4Metal kunnen u perfect adviseren welk type plaatschaar u nodig heeft. Voor dun plaatmateriaal en makkelijke, repeterende vormen voldoet een handplaatschaar. Deze zijn uiteraard het voordeligst in aanschaf, maar vereisen in de bediening veel precisie en dus handigheid van de gebruiker. De zogeheten hefboomschaar kan metaal tot een dikte van drie mm knippen. Deze machine is alleen geschikt voor het recht afknippen van het materiaal. Voor handmatig bedienbare plaatscharen zijn diverse scharen beschikbaar.

Hydraulische plaatschaar

Voor dikkere en grotere platen gaat u al snel voor een mechanisch aangedreven plaatschaar. Deze verlicht aanzienlijk de inspanning voor de plaatbewerker ten opzichte van een handplaatschaar. Voor grote series, dik, zwaar en groot plaatmateriaal en uiterst exacte maatvoering  is een hydraulische plaatschaar (ook wel guillotineschaar genoemd) de meest gewenste optie.

Bovengenoemde guillotine knipbank maakt verticale knipbewegingen. Doorgaans kan met deze machine staalplaat van 0,5 tot en met 6 mm dik staal en tot 10 mm aluminium geknipt worden. Met behulp van een neerhouder wordt het uiterst scherpe mes naar beneden gedrukt en knipt de plaat af op de gewenste maat.

Plasma of autogeen snijden

Wanneer uiterst hoge toleranties zijn vereist kunt u een autogeen snijder of een plasmasnijder overwegen. Deze zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar u behaalt er zeer exacte resultaten mee. Bij autogeen metaalsnijden wordt met een vlam het materiaal verhit waarbij een straal zuurstof door de plaat heen snijdt. Bij plasmasnijden wordt met een gas verwerkt dat onder zeer hoge temperatuur zeer nauwkeurige snedes maakt in het plaatmateriaal.

Laat u goed adviseren door de specialisten van Mach4Metal voordat u een plaatschaar of zelfs een geavanceerde plasmasnijder aanschaft. Door het grote netwerk in de metaalverwerkende industrie en kennis van de machines en knip- en snijprocessen zorgen zij ervoor dat u de juiste aankoop doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven