‘Investeren via leasing’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Investeren via leasing’

De JMBA-nieuwbouw met eigen plaatwerkafdeling, onder meer met de LVD Toolcell (links).

Wie als metaalondernemer grote uitgaven voor machines wil doen, moet daar wel de armslag voor krijgen. Als de huisbankier onvoldoende mogelijkheden biedt, kan Société Générale Equipment Finance als onafhankelijke objectfinancier uitkomst bieden.

JMBA in Someren heeft net een nieuw pand in Someren betrokken. Hier zit veel kapitaal in, ook van directeur Jan Meeuws zelf. “Mijn huisbankier kon naast de bouw maar tot een bepaald bedrag gaan. Maar ik wil in dit nieuwe pand een compleet nieuwe plaatwerkafdeling maken, dus moet er nog meer in machines geïnvesteerd worden.”

“Zo’n driekwart jaar geleden kwam ik, bij de aanschaf van een lasersnijmachine, in contact met SGEF. Zij konden snel schakelen, waardoor ik de mogelijkheid kreeg diverse hightech machines via SGEF te leasen. De samenwerking was snel beklonken. SGEF past bij ons. Binnen een dag kreeg ik te horen dat leasing mogelijk was. Je hoeft niet eerst nog langs allerlei ballotagecommissies. Ook zijn ze flexibel als plannen net iets anders lopen.”

Jan Meeuws (JMBA) in de Eima: “SGEF kon snel schakelen.”

‘Flexibel en meedenkend’

Het bedrijf heeft sindsdien meerdere machines bij SGEF ondergebracht. Behalve de Mazak lasersnijder gaat het onder meer om een LVD Toolcell 220/40 kantbank, een Matec 5-assige freesmachine en een Eima Gamma S freesbank voor kunststof. “Mijn vaste SGEF-contactpersoon Niek van Wieringen is kordaat, flexibel en meedenkend. Als bijvoorbeeld een machine een week eerder komt, moet er snel geschakeld worden om op korte termijn de contracten klaar te hebben. Dat regelen we, zei hij, en binnen twee dagen waren de papieren op orde. Dan weet je dat het goed zit.”

Via SGEF werd gekozen voor operationele lease. Aan het eind van de looptijd, na zo’n vijf tot zeven jaar, heeft de ondernemer de flexibiliteit om de machine te kopen, in te ruilen of de leaseperiode te verlengen. Met leasen is er verder geen aanslag op de liquide middelen van het bedrijf en op het balansvermogen. Ook is er geen economisch risico en biedt de machine een zekerheid voor inkomsten.

‘Grotere bereiken weten te realiseren’

Om vraag van klanten kiest JMBA voor meer grotere bereiken. Zo kon eerder tot Ø 400 mm worden gedraaid en nu tot Ø 800 mm, terwijl bij frezen nu ook 3000 mm x 2000 mm mogelijk is, waar dit eerder maximaal 1000 mm was. Verder is gekozen voor automatisering tussen de machines voor een betere benutting, ook ’s nachts.

Meeuws heeft in de nieuwbouw een eigen plaatwerkafdeling met laseren, kanten, lassen en glasparelen. “Ik wil de volle breedte kunnen bieden en kies bij mijn machines ook voor alle opties. Met de LVD Toolcell heb ik gelijk de volledige automatisering klaar. Ik zie mezelf als inspirator. Ik ken mijn toko en wil ook eerst alles zelf weten en kennen.” Meeuws merkt dat door deze instelling, mensen graag bij hem werken.

JMBA (wat staat voor Jan Meeuws betrouwbaar en accuraat) heeft ook een glasparelstraalcabine en wil in de toekomst ook een plaatwerk portal starten. “De software daarvoor heb ik al. Ik wil de klant zo veel mogelijk van dienst zijn door veel in eigen huis te doen.” Behalve kunststof wordt voornamelijk rvs en aluminium bewerkt. Het gaat om zagen, CNC-draaien en –frezen, brootsen (spiebaansteken), buigen, walsen, lasersnijden, kanten, lassen, stralen alsmede monteren en assembleren, voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie (broodbakmachines), verpakkingsindustrie en machinebouw.

‘Binnen een dag geregeld’

Ook Vermo Fijnmechanische Industrie in Helmond kwam in contact met SGEF bij de aanschaf van een machine. “Dat was zo’n zeven jaar geleden”, zegt directeur Gert-Jan Verbunt. “Mijn huisbankier kon de deal niet rond krijgen en verwees mij door naar SGEF. Daar was het in één dag geregeld. Sindsdien ga ik voor leasen nergens anders meer heen. Niek van Wieringen en Berno Wup zijn mijn vaste contactpersonen. Zij hebben ervaring in de metaal en hebben aan een half woord genoeg.”

Gert-Jan Verbunt (Vermo): Nieuwe machines horen bij de opwaardering.”

Verbunt is druk bezig het pand op te knappen. Zo wordt onder meer een coating op de vloer aangebracht. Nieuwe machines horen ook bij die opwaardering. “We hebben de afgelopen vier, vijf jaar de omzet verdrievoudigd, zonder dat we het personeelsbestand hebben uitgebreid. Dan zijn hightech machines en automatisering noodzakelijk.”

Het bedrijf heeft via operationele lease recent onder meer een AgieCharmilles Cut E 600 van GF Machining Solutions en een Mazak integrex i-200S aangeschaft. De GF-draadvonkmachine volgt binnenkort, maar de Mazak is net binnen en wordt nu geïnstalleerd. “Dit is een zeer hightech draaifreescombinatie, maar wél met de prijs van een vrijstaande villa. Dan geeft het vertrouwen dat leasing via SGEF zo soepel verloopt. Ik stuur een mail met gegevens, zij sturen het contract, ik onderteken en het is rond”, schetst Verbunt het gemak.

Een deel van het machinepark bij Vermo.

‘Operationele lease aantrekkelijke investering’

Hoewel de nieuwe Mazak een hele investering is, is dit het wel waard, stelt hij. “Een jaar geleden kochten we de Integrex j-400. Die draaide na een half jaar al zo goed dat een tweede, soortgelijke machine nodig werd. Wel kan de economie natuurlijk altijd minder worden, maar met de heren valt hier goed over te praten. Ze zijn oplossingsgericht en ik ben ervan overtuigd dat we er in dat geval ook uitkomen.”

Met operationele lease staan de machines niet op de balans, geeft hij aan, dus verstoort het de balans niet. “We betalen een vast bedrag over een periode van zo’n vijf jaar en daarna kunnen we zelf beslissen wat we doen. Tot nu toe hebben we alle machines die we bij SGEF geleased hebben aan het eind van het leasetraject tegen een restbedrag aangekocht.”

‘Uitbreiding bedrijfsactiviteiten mogelijk’

Vermo heeft met de twee nieuwe leaseobjecten nu 20 machines, waaronder automatisering van BMO. Zo kunnen de machines ten volle worden benut om overdag enkelstuks te produceren en ’s nachts series. “Maar hoe goed een machine ook is, het staat of valt met de medewerker die hem bedient”, geeft hij aan.

Het bedrijf maakt onderdelen, halffabricaten en modules voor de hightech industrie van metaal en kunststof. Om klaar te zijn voor de toekomst wordt ook geïnvesteerd in een eigen clean room. Verder heeft het bedrijf aparte machines voor grade-productie. Met de nieuwe Cut E600 breidt Vermo de activiteiten ook uit met draadvonken. “Eigenlijk kijk ik steeds of ik activiteiten zelf kan doen. Denk aan kwalitatief goed anodiseren.” Met de verbouwing, die eind dit jaar moet zijn afgerond, en de nieuwe machines, wordt een nieuwe fase bereikt voor het familiebedrijf dat in 1962 is opgericht door Gerrit Verbunt.

‘Merkonafhankelijke objectleverancier’

Het voordeel van SGEF is volgens Verbunt ook dat merkonafhankelijk gewerkt wordt. “En dat ze veel connecties in de branche hebben. Dat schept ook vertrouwen. Op deze manier hoef ik me hierover niet druk te maken. Zo heeft ieder zijn eigen specialisme.”

Voordelen lease op een rij

Leasen via Société Générale Equipment Finance Benelux (SGEF) geeft ondernemers een one-stop-shop via de vertrouwde machineleverancier. Het team van SGEF (Paulina Bosch en Niek van Wieringen, telefoon 033-450 8320) kent de metaalmarkt en de machines als geen ander, werkt snel (binnen een dag uitsluitsel over de kredietbeslissing), merkonafhankelijk en flexibel waarbij 100% financiering mogelijk is. Leasen heeft geen invloed op de eigen liquiditeit van het bedrijf of inperkingen van kredietmogelijkheden bij de huisbankier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Société Générale Equipment Finance (SGEF).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven