Heb je een metaal- of bouwbedrijf, ben je aannemer of ben je een doe-het-zelver die graag klust en verbouwt? In alle gevallen heb je te maken met afval. Wanneer het gaat om metaalafval, dan dient dit op een specifieke manier ingezameld te worden, zodat het milieuvriendelijk verwerkt kan worden. In dit artikel bespreken we hoe je jouw metaalafval gemakkelijk en op de juiste manier kwijt kunt.
Wat is metaalafval?
Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er allemaal onder metaalafval valt. Ten eerste zit er een verschil tussen ferro en non-ferrometalen. Ferro is een metaal dat voornamelijk bestaat uit ijzer dat magnetisch geladen is. De meest bekende ferrometaal is staal, waar ontzettend veel producten van gemaakt zijn. Non-ferro zijn de minder bekende metalen, zoals koper, aluminium, chroom en nikkel. Ook van deze metalen wordt veel gemaakt, zoals een wastafel van koper, chroom of roestvrij staal (voor RVS wordt nikkel gebruikt).
Ferrometalen komen vooral in de bouw en industrie voor. Niet alleen in de materialen die gebruikt worden, maar je komt ze ook tegen in machines, transporters en containers. Non-ferrometalen kunnen veel verschillende herkomsten hebben, waaronder oude waterleidingen, auto’s, computers en blikjes die gemaakt zijn van aluminium.
Zo zie je maar dat metaalafval veel meer is dan je denkt!
Waarom afval scheiden belangrijk is
Voordat we ingaan op hoe je metaalafval kunt scheiden van overig afval, vertellen we je graag waarom het zo belangrijk is dat je metaal van overige afvalstromen scheidt. Van metaal kunnen we nieuwe producten maken, zoals wieldoppen voor autobanden, een balk voor in de bouw, metalen blikjes – alles dat je kunt bedenken dat van metaal gemaakt is.
Het is belangrijk dat metaal gerecycled wordt, omdat het niet verbrand kan worden. Er is dus geen manier om ‘er vanaf te komen’; zou je metaal niet opnieuw gebruiken, dan zou het zich ophopen, omdat de natuur het niet kan afbreken. Waarom zou je waardevolle materialen zoals metaal laten verstoffen als je er gemakkelijk een nieuw product van kunt maken?
Daarnaast draagt recycling bij aan minder CO2-uitstoot, omdat het proces minder energieverbruik vraagt dan wanneer je van begin tot eind een product moet maken.
Daar komt bij dat je metaal oneindig vaak opnieuw kunt gebruiken; waar je bijvoorbeeld papierafval tot 25 keer kan recyclen, zit er bij metaal dus geen limiet op. Het is het dus zeker waard om metaalafval goed te scheiden van ander afval, zodat het snel en gemakkelijk gerecycled kan worden.
Metaal inzamelen
Goed scheiden beperkt zich natuurlijk niet alleen tot metaalafval. We kunnen bijna alles recyclen en dus moeten we ervoor zorgen dat al ons afval op de juiste plaats terechtkomt. Dit kunnen we doen door middel van een bouwcontainer. Of je nu als particulier gaat klussen of een bouwbedrijf hebt, een bouwcontainer komt goed van pas bij bouw- en sloopafval waar metaal bij vrijkomt. In de bouwcontainer mag naast metaal nog een hoop ander afval worden gedeponeerd, zoals plastic, hout, kleine hoeveelheden isolatiemateriaal, glas en papier. Dat maakt een bouwcontainer zo ideaal!
Wanneer jij het jezelf al helemaal makkelijk wilt maken, dan doe je er goed aan om een bouwcontainer te huren bij een erkend afvalbedrijf, zoals Renewi. Zij komen de container ophalen wanneer deze vol is en zorgen ervoor dat het afval correct wordt afgevoerd en verwerkt. Zo kun jij je helemaal focussen op je project of klus en hoef je je niet druk te maken om het afval.