Gijs Knoll nest en stuurt automatisch plasma aan • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gijs Knoll nest en stuurt automatisch plasma aan

Gijs Knoll heeft voor de optimalisatie van de plasmasnijmachine een machineonafhankelijk CAD/CAM-systeem in gebruik genomen genaamd: PROfirst 1 click CAM van Widenhorn (foto: Widenhorn)

Gijs Knoll, het bedrijf dat zijn naam heeft te danken aan de oprichter, Gijs Knoll, is ooit begonnen als constructiebedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een all-round toeleverancier voor plaatbewerking en complete machinebouwer met honderden diverse vaste klanten.

Door de grote diversiteit aan klanten betekent dit dat de producten uiteenlopend zijn. Daarin wordt het design van de eindproducten steeds belangrijker. “We maken o.a. complete machineframes en staalconstructies. Mooi voorbeeld hiervan zijn de Strandhuisjes pal aan het strand in Hoek van Holland. Wij hebben de complete constructies geproduceerd en daarvoor ook veel snijwerk moeten doen,” vertelt Gijs. Begin 2016 is het nieuwe pand in gebruik genomen in De Lier. De locatie biedt plaats aan het inmiddels complete moderne machinepark en er is ook voldoende kantoorruimte voor de eigen 3D ontwerp- en productontwikkelafdeling. De nieuwste machines zijn allemaal afkomstig van Tuwi uit Winterswijk, zoals de Durma kantbank, Durma knipschaar en CMA boor/freesmachine. De ACT plasmasnijmachine met Hypertherm bron staat er al sinds 2010.

Optimalisatie plasmasnijmachine

“We kregen steeds meer vreemde vormen in onze producten en ik wil graag alles in eigen huis kunnen doen, zodat we echt zelfredzaam zijn. Dus we hebben toen gezocht naar een passende snijmachine,” aldus Gijs over het machinepark. “We waren een van de eerste met dit type plasmasnijmachine. Ik kreeg direct 30 ton snijwerk en dat ging uitstekend.” Door de verhuizing werden de computersystemen ook vernieuwd en dat bracht de noodzaak om de software te upgraden of naar andere nestsoftware te kijken. De keuze werd gemaakt voor een nieuw machineonafhankelijk CAD/CAM-systeem genaamd: PROfirst 1 click CAM van Widenhorn. Volgens Gijs bood dit instappakket met volledige automatische nestings- en aansturingsmogelijkheden een goede kwaliteit voor een dito prijs. “Voorheen moest ik nog veel handmatig aanpassen in de NC-code om optimaal met de plasmasnijmachine te kunnen werken en kwalitatief goede producten te kunnen maken. Dit hoeft met PROfirst niet meer. We hebben een door Widenhorn op maat gemaakte postprocessor, zodat we direct kunnen snijden, nadat het genest is. Dit scheelt dagelijks veel tijd en nu kunnen andere medewerkers de machine ook aansturen. De software is eenvoudig te leren en door het automatisch nesten haal ik ook meer producten uit de plaat”, vervolgt Gijs.

Kantgereedschap

De diversiteit in producten is bij Gijs Knoll groot. Niets is standaard of seriematig. Dit bracht ook de wens om voor de Durma kantbank het kantgereedschap uit te breiden met een ondermatrijs van 30 graden om zo nog scherper te kunnen zetten. Ook hier bleek Widenhorn over een goede prijs/kwaliteitsverhouding te beschikken. Ondanks dat de kracht ligt op maatwerk kantgereedschappen, was de ondermatrijs in segmenten direct uit voorraad leverbaar en werd deze door de eigen bezorgservice van Widenhorn afgeleverd. De gereedschappen zijn inductie gehard, zodat een optimale levensduur is gegarandeerd en dat blijkt ook in de praktijk.

Het nieuwe pand van Gijs Knoll begint na een paar maanden al te klein te worden door de groeiende productie.“Gelukkig kunnen we op deze locatie nog uitbreiden,” besluit Gijs. “We hebben nog plannen om het machinepark uit te breiden en dan kunnen we er de eerste jaren goed mee vooruit om onze klanten optimaal te kunnen blijven bedienen.”

Eén reactie op “Gijs Knoll nest en stuurt automatisch plasma aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven