Dit zijn de beste metalen voor 3D printen • Metaal Magazine
Partners

Dit zijn de beste metalen voor 3D printen

3D printen kan onder andere gedaan worden met behulp van metaal, net zoals CNC verspanen. Zo goed als alle 3D print processen voor metaal worden gedaan met metaalpoeder. Dit kan als grondstof gebruikt worden, maar het kan ook gebonden worden in een filament. Het is hoe dan ook een essentieel ingrediënt van 3D printen metaal. Hiermee kunnen de 3D printers immers de producten fabriceren. Er zitten wel veel verschillen tussen de metalen die gebruikt kunnen worden in combinatie met een 3D printen. In dit artikel worden drie metalen materialen genoemd die veel gebruikt worden. 

Gereedschapsstaal

Zo kun je gebruik maken van gereedschapsstaal. De naam doet al vermoeden dat dit type staal met name ingezet wordt voor het produceren van allerlei verschillende fabricage gereedschappen. Alles op een productielijn dat vormt, stempelt of snijdt zal naar alle waarschijnlijkheid gemaakt zijn van gereedschapsstaal. Dit materiaal is bestand tegen relatief zware omstandigheden, wat komt doordat gereedschapsstaal een hoge hardheid en zeer hoge slijt- en hittevastheid heeft. Deze kenmerken zorgen er helaas ook voor dat dit metaal erg moeilijk en duur is om te bewerken, maar alsnog is gereedschapsstaal wel een geschikte kandidaat om bij 3D Hubs te laten produceren.

CNC gefreesde aluminium materialen

Hoge bewerkbaarheid en goede sterkte-gewichtsverhouding. Aluminium Legeringen hebben een goede sterkte-gewichtsverhouding, hoge thermische en elektrische geleidbaarheid, lage dichtheid en natuurlijke corrosiebestendigheid. De gefreesde CNC onderdelen kunnen binnen 2 á 3 werkdagen worden geleverd na betaling van de factuur.

Wat is frezen?

Naast gereedschapsstaal zou je ook een product van titanium kunnen CNC frezen. Wat is frezen? Even los van de afkorting CNC draait freestechniek om het vervaardigen van gaten, sleuven en openingen in allerlei materialen. Het is een vorm van verspanen, waarbij met een frees wordt gewerkt. Je gebruikt voor het frezen een machine waarin een ronddraaiende frees het werk doet. Anders dan bij een boormachine beweegt de frees niet omlaag richting de punt, maar opzij. Daardoor kun je in de metaalindustrie door frezen van staal of andere materialen zo bewerken dat er gaten, sleuven en uitsparingen in ontstaan. Welk materiaal er wordt gefreesd verschilt per sector: in de vliegtuigbouw zul je eerder een frees voor aluminium gebruiken, maar er zijn ook frezen voor materialen zoals hout en zelfs voor boomwortels in de grond ontworpen. 

Titanium

Dit is een sterk materiaal wat alsnog erg licht van gewicht is. Ook is het bestand tegen hitte en chemicaliën, wat natuurlijk erg handig kan zijn. Over het algemeen is titanium zeer uitdagend om te bewerken, dit zorgt natuurlijk voor hoge kosten. Het is dan ook zeker verstandig om ervoor te kiezen om titanium te gebruiken in combinatie met een 3D printer. Hierbij wordt normaal gesproken gekozen voor Titanium 64, wat dus het meest voorkomende 3D geprinte titanium is. Dit wordt met name gekozen in situaties waarin een hoge sterkte en gewichtsverhouding nodig is.

Roestvrij staal

Bovendien is het mogelijk om roestvrij staal te gebruiken als je een metalen product wilt 3D printen. Dit materiaal wordt gekenmerkt doordat het een uitstekende corrosiebestendigheid heeft, zoals de naam al doet vermoeden. Ook heeft roestvrij staal een hoge sterkte. Het metaal wordt gebruikt in een breed scala aan industrieën en toepassingen. Hierbij kun je denken aan productie, maar ook in de ondersteunende technologie wordt al gebruik gemaakt van roestvrij staal in combinatie met een 3D printer. Hierbij kan het onder andere gekozen worden voor 316L, wat een type roestvrij staal dat extreem corrosiebestendig is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven