Dit moet je weten over Direct Metal Laser Sintering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dit moet je weten over Direct Metal Laser Sintering

Direct Metal Laser Sintering, kortweg DMLS, is één van de technologieën waarmee je een metalen product zou kunnen 3D printen. Met name de industriële 3D printers kunnen gebruik maken van deze techniek, al zijn er ook apparaten beschikbaar voor particulieren waarmee thuis 3D printen metaal dus mogelijk is geworden. Toch is het een stuk makkelijker om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo weet je zeker dat het onderdeel er tiptop uitziet en ook nog eens perfect functioneert. Bovendien heb jij er weinig werk van. Je hoeft alleen maar het product te uploaden waarna je een offerte zult ontvangen. Betaal dit en je onderdeel zal direct geproduceerd worden, waarna het niet lang zal duren voordat je het artikel thuis in ontvangst kunt nemen. Bij Direct Metal Laser Sintering moet je wel op een aantal dingen letten, ze worden hieronder genoemd. 

Mogelijkheden

Als je een metalen object wilt laten maken met behulp van Direct Metal Laser Sintering dan is het onder andere goed om te weten dat het product niet groter mag zijn dan 250 bij 325 bij 250 millimeter. Bovendien zal er bij een artikel dat kleiner is dan 10 millimeter een nauwkeurigheid van ongeveer 0,2 procent met een lager limiet van 0,2 millimeter mogelijk zijn. Is het onderdeel groter? De nauwkeurigheid zal dan op circa 2 procent vallen. De laag hoogte bij Direct Metal Laser Sintering is 50 μm. Je geprinte product zal na 10 werkdagen normaal gesproken geleverd worden.

Materialen

Bij Direct Metal Laser Sintering zul je natuurlijk gebruik maken van metaal. Hierbij kun je kiezen uit twee standaard materialen, al zijn er dus ook speciale metalen die je in principe zou kunnen gebruiken. De twee standaard materialen zijn aluminium en roestvrij staal. Aluminium is een metaal met een lage dichtheid, maar ook met een goede elektrische geleidbaarheid. Bovendien heeft het grote mechanische en thermische eigenschappen. Roestvrij staal heeft juist hoge vervormbaarheid en natuurlijk uitstekende corrosieweerstand. Het produceert volledig dichte producten voor industriële applicaties.

Ontwerprichtlijnen

Als je een product wilt maken met behulp van Direct Metal Laser Sintering dan zul je bij het ontwerpen een paar richtlijnen in je achterhoofd moeten houden. Dit zijn de aanbevolen haalbare waarden voor de meest voorkomende functies in de 3D geprinte onderdelen. Hieronder zijn ze uitgelegd:

Niet-ondersteunde wanden 0,4 mm 

Ondersteunde wanden             0,5 mm

Minimale functiegrootte          0,6 mm 

Minimale gatdiameter              1,5 mm 

Ontsnappingsgat diameter      5 mm 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven