Alle basisprincipes van CNC frezen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Alle basisprincipes van CNC frezen

CNC frezen is één van de meest voorkomende technieken bij het produceren van complexe onderdelen. Andere fabricagemethoden, waarbij je onder andere kunt denken aan laser- en plasmasnijden, zouden dezelfde resultaten op kunnen leveren voor een lagere prijs. Toch bieden deze processen niet dat lijkt op de mogelijkheden van CNC frezen. In de meeste gevallen is het dus beter om de keuze te maken om gebruik te gaan maken van een CNC freesmachine, wat vooral het geval is als het product een complex ontwerp heeft. Hieronder kun je meer lezen over het CNC frezen

Wat is CNC frezen überhaupt? 

Eerst is het goed om te weten wat CNC frezen precies is. Deze term leidt namelijk regelmatig tot verwarring. Zo wordt het vaak CNC bewerking genoemd, wat wel degelijk iets anders is dan CNC frezen. CNC bewerking omvat namelijk CNC frezen, maar ook CNC draaien en andere technieken. Daarnaast worden bij alle CNC bewerkingen CNC machines ingezet. Deze apparaten zijn daarentegen niet allemaal bedoeld voor verspaning. Daarnaast weet je mogelijk ook nog niet eens waar CNC voor staat. Dit is te weten de afkorting van Computer Numerical Control, dit gaat dus schuil achter die drie letters. Elke machine die gebruik maakt van CNC, maakt dus gebruik van een geautomatiseerd systeem. Hierdoor zal het freesproces op een automatische wijze gedaan worden. Nu kan de vraag echt beantwoord worden: CNC frezen is een subtractieve techniek dat Computer Numerical Control systemen inzet om het proces te automatiseren.

CNC-draaien (draaibanken)

Het werkstuk wordt op de spoel vastgehouden en draait op hoge snelheid.

Een snijgereedschap of gecentreerde boor volgt de buitenste of binnenste perimeter van het onderdeel, waardoor de geometrie gevormd wordt. Het gereedschap draait niet en beweegt zich langs polaire lijnen (radiaal en overlangs).

CNC-draaibanken worden veelvuldig gebruikt omdat ze onderdelen veel sneller en tegen veel lagere stuksprijzen dan CNC-frezen kunnen produceren. Dit is vooral relevant voor grotere aantallen.

De voornaamste ontwerp restrictie van CNC-draaibanken is dat ze alleen onderdelen met een cilindrisch profiel kunnen produceren (zoals schroeven en ringen). Om deze beperking te omzeilen, worden delen van het onderdeel vaak gefreesd in een aparte bewerkingsstap. In het alternatief kunnen 5-assige CNC-frees-draaimachines worden gebruikt om in één stap dezelfde geometrie te produceren.

Hoe werkt het CNC freesproces?

Het CNC freesproces werd net al even genoemd, maar uitgelegd wat dit proces precies inhoudt is nog niet gedaan. Het freesproces bestaat uit diverse stappen. Het fabricageproces is hier een voorbeeld van. Dit is dus eigenlijk puur het produceren van het ontwerp met behulp van een CNC freesmachine. Toch gaat er nog van alles aan vooraf. Dit samen is het CNC freesproces. Dit begint in principe met het ontwerpen van de onderdelen. Je moet dit doen met een CAD software, ontzettend veel programma’s van zijn te vinden. Nadat het design klaar is moeten de bestanden in CAD van het ontwerp vertaald worden naar code. Dit heeft de CNC freesmachine nodig om de onderdelen te produceren. Voordat dit gedaan kan worden moet het apparaat eerst nog wel goed opgezet en ingesteld worden. Vervolgens kun je beginnen met het produceren van de ontworpen componenten worden door de CNC freesmachine. 

CNC-draai mogelijkheden van 3D Hubs

Van prototypes tot volledige producties. Met het brede assortiment CNC-draaibanken en draai centra kun je uiterst nauwkeurige onderdelen van hoge kwaliteit laten produceren om zelfs aan jouw strengste eisen te voldoen.

Kun je geen keuze maken welk bewerkingsproces het beste voor jouw is? Upload jouw CAD-bestand voor een gratis offerte en DFM-evaluatie die moeilijk te draaien delen van jouw ontwerp automatisch zal identificeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven