• Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twenty4 webvertising 20220824

O-ringen: heel belangrijk, vaak onzichtbaar

Nee, het zijn niet de meest fascinerende onderdelen. O-ringen zijn desondanks heel belangrijk voor het laten functioneren van machines en apparaten. Wat is precies de functie, hoe worden deze ringen gemaakt en waar moet je op letten bij de aankoop? We leggen je het uit in dit artikel over O-ringen.

De functie van O-ringen

O-ringen worden gebruikt als afdichting. Hiermee kunnen twee onderdelen op elkaar aangesloten worden, waarbij er een nagenoeg perfecte afsluiting ontstaat. Niet voor niets zitten O-ringen op plekken die luchtdicht of gasdicht afgesloten moeten worden.

Om plek te bieden aan de ring, worden groeven gemaakt op de plek waar ze ingebouwd worden. Hoewel de ringen een redelijk onbeduidende rol lijken te hebben, is dit allerminst het geval. Zo verongelukte de spaceshuttle Challenger in 1986 doordat O-ringen bezweken door bevriezing.

Benieuwd naar plekken waar je O-ringen vaak zal aantreffen? Denk bijvoorbeeld aan draaikoppelingen, flensverbindingen, rondsnoer aandrijvingen en afdichtingen in cilinders. Juist doordat de ringen na installatie niet meer zichtbaar zijn, staan ze niet snel in de spotlights. Dit neemt niet weg dat O-ringen van cruciaal belang zijn.

Gemaakt van verschillende materialen

De meeste O-ringen worden gemaakt van rubber. Dit kan bijvoorbeeld NBR 70 (Nitril-Butadieen voor de kenners) rubber zijn, een type rubber doet goed bestand is tegen water, smeerolie en hydraulische olie. Natuurlijk kan het voorkomen dat aanraking met bijtende stoffen of kou onvermijdelijk is.

Fluorsilicone is een voorbeeld van een materiaal dat goed bestand is tegen extreme temperaturen. Daarom kun je O-ringen van dit materiaal aantreffen in bijvoorbeeld koel- en brandstofsystemen. Het juiste materiaal kiezen is uiteraard van groot belang. Kan de ring niet tegen specifieke chemicaliën, dan is er een grote kans op schade in de vorm van barsten. Het is daarom aan te raden om bij twijfel altijd een specialist te raadplegen.

Afmetingen van O-ringen

Wanneer O-ringen benodigd zijn wordt gekeken naar meerdere variabelen. Naast het gebruikte materiaal zijn dat de (inwendige) diameter van de ring en de snoerdiameter.

Met de snoerdiameter wordt vanzelfsprekend de ‘dikte’ van de ring zelf bepaald. De binnendiameter kan opgemeten worden met een circometer of meetkegel. De afmetingen worden vaak beschreven volgens de zogenaamde AS 568A standaard. De aanduiding bevat dan D1 x D2. Het betreft de binnendiameter keer de binnendikte van het snoer, om precies te zijn.

O-ringen op tijd vervangen

O-ringen worden onder een constante druk vastgehouden, doordat beide onderdelen op elkaar geplaatst worden. De bewegingsruimte verdwijnt dan. Wordt een constructie uit elkaar gehaald, dan is het van groot belang om direct de O-ringen te vervangen. De ring kan namelijk zijn oorspronkelijke vorm verliezen en is niet meer bruikbaar.

De installatie is overigens niet zo makkelijk als het lijkt. Slordig werken, kan zorgen voor scheuren en inkepingen in de ring. Bedenk ook dat het plaatsen van een te grote of kleine O-ring voor vervelende gevolgen kan zorgen.

O-ringen kopen

Tegenwoordig zijn O-ringen in talloze afmetingen verkrijgbaar. De kans is groot dat de juiste afmeting wel beschikbaar is in het gewenste materiaal. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er nog bedrijven die O-ringen volledig op maat produceren.

In elk geval is het verstandig om niet te bezuinigen op de kwaliteit van O-ringen. Want hoewel ze redelijk onbeduidend ogen, hebben deze ringen een groot aandeel in het functioneren van apparaten, machines en voertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven