• Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twenty4webvertising 20220210

Veilig en gezond werken in de metaalindustrie

Het MKB-metaal beleeft – net als veel andere sectoren – al twee jaar lang roerige tijden. Waar eerder nog een crisisstemming vanwege de coronapandemie overheerste, waait nu een compleet andere wind. Hoewel het vierde kwartaal van 2021 overwegend positief werd afgesloten, waren er ook diverse uitdagingen die in 2022 zullen doorwerken.

Ten eerste kampt ongeveer zestig procent van de bedrijven met een materiaaltekort. Ook de gestegen grondstofprijzen en de beschikbaarheid van personeel baren veel bedrijven zorgen. Om de bedrijfsresultaten positief te houden, komt er steeds meer nadruk te liggen snel werken en efficiënt gebruik van resources. Wat echter zeker niet vergeten mag worden? Gezond en veilig werken!

Met de VCA veiliger en gezonder werken

Wist je dat er ieder jaar 220 duizend bedrijfsongevallen plaatsvinden? Over alle sectoren heen worden deze in de meeste gevallen veroorzaakt door een ongeval met een machine, een vallend object of een val van een steiger, trap of ladder. Vaak gaat het, ook in de metaalindustrie, om ongevallen die voorkomen hadden kunnen worden. Zeker nu veel bedrijven kampen met een personeelstekort en een hoog verzuim kan er geen enkele medewerker gemist worden. Daarom is het belangrijk oog te hebben voor veilig en gezond werken.

Ben je een ondernemer of leidinggevende bij een metaalbewerkend of -verwerkend bedrijf? Dan kunnen jij en/of je medewerkers eigenlijk niet zonder een VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Deze kunnen zowel op bedrijfs- als persoonsniveau verkregen worden. Hoewel de VCA zijn oorsprong vindt in de petrochemische industrie, worden de veiligheidsrichtlijnen toegepast binnen steeds meer branches.

Een persoonlijk VCA-certificaat halen

Wil je zelf een VCA-certificaat halen, of wil je dat je medewerkers dan doen? Bij een individueel certificaat kun je kiezen tussen een B VCA (VCA Basis) of VCA VOL (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Een VCA-cursus kun je bijvoorbeeld bij VCACursus.nl klassikaal volgen of door middel van elearnings of zelfstudie. De cursus kost je qua tijd inclusief examen gemiddeld acht uur. Sluit je het examen met een voldoende af? Dan ontvang je een VCA diploma, dat tien jaar geldig is.

VCA-certificaten voor bedrijven

Daarnaast zijn er ook diverse VCA-certificeringen op bedrijfsniveau. Werk je vooral als onderaannemer bij projecten, of werken er maximaal 35 medewerkers bij je bedrijf? Dan is de VCA* waarschijnlijk de beste keuze voor je bedrijf. Voor bedrijven met meer dan 35 medewerkers en die vooral de rol van hoofdaannemer vervullen, is er de VCA**. Een VCA bedrijfscertificaat begint met een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en het opstellen van een VCA handboek. Op basis hiervan wordt een VCA-systeem opgezet en geïmplementeerd. Het certificeringstraject sluit je af met een audit door een onafhankelijke partij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven