• Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twenty4webvertising 20220120

Metalen, ze worden steeds vaker gebruikt in 3D printing

Materiaalfabrikanten proberen tegenwoordig filamenten, harsen en poeders te produceren met behulp van natuurlijke materialen, hernieuwbare bronnen, in tegenstelling tot aardolie; de toenemende vraag om onderdelen te vervaardigen die kunnen worden gerecycled of op zijn minst opnieuw kunnen worden gebruikt en die ook een kleinere ecologische voetafdruk hebben.

Dit is een onderwerp dat experts naar voren hebben gebracht na Formnext 2021: 3D-printbedrijven mobiliseren meer op het gebied van duurzaamheid en zijn van plan om vanaf vandaag snel te handelen. Bij het kopen van een visgraat tafel kijken steeds meer mensen al naar de duurzaamheid van de gebruikte materialen, maar dit wordt dus ook gedaan in 3D printing, bijvoorbeeld als er met metaal gewerkt wordt. IDTechX onderstreept dat deze trend vooral versterkt wordt in het polymerensegment. De nieuwe kunststoffen op de markt zijn volgens het rapport steeds ecologischer, gebaseerd op natuurlijke hulpbronnen of zelfs gerecyclede materialen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen UBQ Materials en Plastics App waaruit een filament is voortgekomen dat is gemaakt van technisch afval geproduceerd door bedrijven, of het 100 procent biologisch afbreekbare NonOilen- materiaal van Fillamentum.

Poeders

Uiteraard stopt de polymeermarkt niet bij filamenten. In het poedersegment zijn al verschillende initiatieven ontstaan. Fabrikanten streven ernaar om de verversingssnelheid van hun poeders voortdurend te verbeteren, maar ook om kunststoffen te ontwikkelen die kunnen worden gerecycled. Het is ook noodzakelijk om in elk land een specifiek recyclingkanaal te hebben, ook dit is een uitdaging. We kunnen hier Bluesint PA12 noemen, een 100 procent recyclebaar poeder, ontworpen door Materialise. Een ander voorbeeld is PP 3D High Reusability, een polypropyleen ontwikkeld door de chemicus BASF in samenwerking met HP. Deze behoefte om duurzamere oplossingen te vinden is duidelijk en het is een trend die de komende jaren zeker sterker zal worde. We hebben het hier niet over de verre toekomst, maar juist over de komende 5 jaar. Bewustzijn is reëel en meer dan ooit mobiliseren spelers op het gebied van additieve productie, wat een andere benaming van 3D printing is, en willen ze handelen op dit vlak, bijvoorbeeld bij het 3D printen van modellen sidetables

Metalen

Als we nu geïnteresseerd zijn in metalen, wat we op deze website zeker zijn, dan wijst de IDTechX-studie op de opkomst van FFF-technologie, geïnspireerd door metaalspuitgieten (MIM). Het maakt het mogelijk om een ​​metalen onderdeel in drie fasen te vervaardigen: bedrukken, debinden en sinteren. Het belangrijkste voordeel van dit proces blijven de relatief lagere kosten in vergelijking met poederbedlaserfusie-oplossingen die zijn uitgerust met een of meer lasers, of zelfs een elektronenstraal. Het aantal fabrikanten dat zich nu in deze markt positioneert groeit: Desktop Metal, Markforged maar ook meer recentelijk 3DGence met zijn Element-assortiment, BCN3D met zijn speciale pakket of zelfs de startup FuseLab. Bovendien proberen sommigen van hen dit proces verder te vereenvoudigen door de debindingsstap te elimineren. Deze ontwikkeling moet je zeker op de voet volgen als je werkt met metaal. Het kan dus maar zo dat je in de toekomst gaat werken met een 3D printer door de intrede van FFF, wat staat voor Fused Filament Fabrication.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven