• Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twenty4webvertising 20220114

Hoe beperk je geluidsoverlast in de fabriek tot een minimum?

Een werkomgeving kan pas als veilig worden bestempeld als deze aan specifieke eisen voldoet. Een van deze eisen is dat het geluidsniveau op de werkplek onder een specifiek aantal decibel dient te blijven. Op veel werkplekken is de beperking van het geluidsniveau helemaal niet relevant, maar voor werkplekken in de metaalindustrie zijn deze juist ontzettend relevant.

Omdat er gewerkt wordt met zware machines en materialen is er al snel sprake van harde geluiden. Het is dan ook zaak om deze waar nodig in te perken. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je er namelijk meer over!

Wanneer spreken we van een te hoog geluidsniveau?

Voor ieder individu wordt een geluidsniveau natuurlijk anders ervaren. Wat voor de een te hard is, is voor de ander helemaal niet te hard. Juist hierom heeft de overheid hier specifieke richtlijnen voor opgesteld. Zo dient de werkgever bij een dagelijks geluidsniveau hoger dan 80 decibel gehoorbeschermers beschikbaar te stellen aan het personeel. Bij een dagelijks geluidsniveau van 85 decibel zijn werknemers verplicht om gehoorbeschermers te dragen en vanaf 85 decibel dient hier een speciaal plan van aanpak voor geschreven te worden. Vanaf een geluidsniveau van 87 decibel dient de fabriek simpelweg stiller gemaakt te worden. Belangrijk is om hierin te benoemen dat het gaat om het geluidsniveau gemeten in het oor. Dus dit is het geluidsniveau dat door de gehoorbeschermers te horen is.

Het geluidsniveau beperken

Het geluidsniveau beperken kan op verschillende manieren. Hierbij moet niet alleen rekening gehouden worden met het geluidsniveau in de fabriek, maar ook met het geluidsniveau in de omgeving. Er zijn namelijk specifieke tijden die voor de omgeving gelden. Zo mag er in bijvoorbeeld aangrenzende woningen overdag maximaal 35 decibel hoorbaar zijn, in de avond vanaf 19.00 uur tot 23.00 uur 30 dB en in de nacht 25 dB. Het geluidsniveau kun je checken met behulp van een geluidsmeting en beperken door de volgende stappen te ondernemen:

–           Het plaatsen van geluidsdempende deuren in de fabriek

–           Het plaatsen van een omkasting om een luidruchtige machine

–           Het plaatsen van baffles of geluidsisolerende panelen die het geluid opvangen.

Naast deze drie voorbeelden zijn er nog tal van andere opties als het gaat om geluidsoplossingen. Het is dan ook met name een kwestie van het vinden de juiste oplossing voor jouw werkomgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven