• Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twenty4 webvertising 20211110

Wat betekent het klimaatakkoord voor de metaalsector?

Ook voor het metaalbedrijf heeft het klimaatakkoord gevolgen. Zeker als je een eigen pand hebt met stookovens op gas, kan het klimaatakkoord een flinke impact hebben. Het MKB heeft onderzocht wat de gevolgen zijn voor de verschillende sectoren en wat er allemaal moet gaan veranderen. Wat betreft sommige veranderingen moet je zelf stappen ondernemen, voor andere punten zijn soms subsidies beschikbaar.

Besparen op energie

In 2019 is er gekozen voor het Klimaatakkoord om de uitstoot van broeikasgassen te halveren. Niet alle maatregelen zijn nog uitgewerkt, maar sommige zijn wel concreet. Zo is het voor consumenten verstandig om vast de energievergelijker te raadplegen en dat geldt ook voor bedrijven. Zeker voor energie-intensieve bedrijven.

Energielabel

In de toekomst moet het bedrijfspand energielabel A hebben en in 2050 moeten alle bedrijfspanden CO2-arm zijn. Voor energielabel A kan bijvoorbeeld gekozen worden voor muurisolatie of dubbelglas. Natuurlijk moet hierin geïnvesteerd worden, maar bij een pand van bijvoorbeeld 1640 m2 kan dit ook een besparing van bijna 10.000 euro opleveren.

Belastingen

De overheid wil ook graag dat overgestapt wordt op duurzame energie. Dat is mede de reden dat de elektriciteitsprijs omlaag gaat en de prijs van aardgas omhoog. Ook de belasting voor ODE (Opslag Duurzame Energie) gaat omhoog. In Nederland gaat vanaf eind 2021 wijk voor wijk het gas eraf. Als metaalbedrijf moet je dus gaan investeren in elektrische ovens, machines en bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. De verwachting is dat een metaalbedrijf 25% van het gasverbruik kan vervangen met een warmtepomp, de rest zal vervangen moeten worden door elektriciteit.

Bezorgen

Zitten veel van de klanten in een stedelijk gebied of binnenstad? Dan is er vanaf 2025 een elektrische bestelbus nodig. Ook dit brengt extra kosten met zich mee, het verschil aan gebruikerskosten ligt afhankelijk van de grote van het model ongeveer tussen de 1.000 en 3.000 euro. Daar staat wel tegenover dat er tot 2024 geen motorrijtuigenbelasting betaald hoeft te worden. Ook is de verwachting dat elektrische bestelbussen in de toekomst goedkoper worden. Met de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) kan bij de aanschaf of het leasen van een nieuwe elektrische bestelwagen een korting van 5.000 euro gekregen worden. Met de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) mag maximaal 45% afgetrokken worden van de fiscale winst.

Subsidies

Als het bedrijfspand voor meer dan 50% een kantoorfunctie heeft en de totale oppervlakte is meer dan 100 m2, dan moet er voor 2023 een energielabel C op zitten. Wordt er meer dan 25.000 m3 aardgas of 50.000 kWh aan elektriciteit gebruikt, dan moeten er besparende maatregelen getroffen worden die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Bijvoorbeeld in de vorm van restwarmtes uit ovens. Met de Vamil-regeling kan deze investeringen op een gunstig moment afgeschreven worden. Voor de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp kan eventueel gebruikt gemaakt worden van de ISDE-subsidie gebruikmaken. Ook biedt de EIA de mogelijkheid om maximaal 45,5% van de fiscale winst af te trekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven