Nieuws

Zware verspaning lichter maken

(Foto Dormer Pramet)

Dormer Pramet presenteert tijdens EMO 2017 verschillende oplossingen die zij de verspanende industrie kunnen bieden. Het productaanbod omvat gereedschappen voor onder meer internationale producenten en toeleveranciers voor de spoorwegsector, auto-industrie en lucht- en ruimtevaart. Maar de gereedschappen vinden ook via distributeurs hun weg richting MRO-werkplaatsen in alle industrie- en productiesegmenten.

Nyblad stond voor de opgave om een rotoras van gietijzer van 20 ton te bewerken die samen met de turbines en de generator het aandrijfsysteem van een windmolen vormde.

Helmer Schoolmann, hoofd Mechanical Manufacturing bij Nyblad: “Tijdens de tests die we in het kader van deze bewerking uitvoerden nam het geluidsniveau in de productiehal zodanig toe dat de operators van de aangrenzende machines daar last van kregen. De productiehal trilde letterlijk.”

“Bovendien hadden de wisselplaten een korte levensduur. We waren genoodzaakt om de tests regelmatig te onderbreken, omdat het niet mogelijk was om een volledige bewerking uit te voeren zonder de wisselplaat te vervangen. Het arbeidsintensieve instelwerk resulteerde in een langere verwerkingstijd. Het was dus tijd om op zoek te gaan naar een praktische oplossing.”

CNMM-wisselplaat

CNMM-wisselplaat met T9315 (foto: Dormer Pramet).

Heinz von der Aa van industrieel partner en vaste leverancier Wocken, raadde het bedrijf aan om gebruik te maken van de CNMM-wisselplaat van Pramet in combinatie met een OR-spaanbreker en de hardmetaalsoort T9315. Edgar Sölbrandt, technisch adviseur bij Dormer Pramet, voorzag Nyblad van aanvullende expertise en advies inzake metaalbewerking.

T9315 van Pramet is een uiterst hittebestendige en sterk presterende hardmetaalsoort. Zijn gelaagde opbouw maakt het snijmateriaal stabieler, harder en beter bestand tegen plastische deformatie en snijkantopbouw. Zijn uitmuntende weerstand tegen scheuren en metaalmoeheid was direct merkbaar tijdens het bewerken van de rotoras.

Dergelijk hoog niveau ‘niet verwacht

“Al tijdens de eerste tests van de wisselplaat van Pramet met de hardmetaalsoort T9315 observeerden we direct stabielere snijomstandigheden en een hoog verspaningsvolume”, aldus Helmer Schoolmann. “We wisten dat dit geen lichte bewerking was, maar een dergelijk hoog niveau van duurzaamheid hadden we niet verwacht. En al zeker niet na de aanvankelijke tests die we met producten van andere fabrikanten hadden uitgevoerd.”

Dormer Pramet is tijdens de EMO in Hannover vertegenwoordigd op stand A64 in hal 3.
Meer info

Bekijk ook:

NIEUW

 

Dossier EMO
Metaal Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven