Zuidberg verkozen tot Leerbedrijf 2015 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zuidberg verkozen tot Leerbedrijf 2015

Zuidberg is door Stodt verkozen tot Leerbedrijf 2015 (foto: Stodt)

Vorige week dinsdag is Zuidberg in Ens door Stodt Toekomsttechniek uit Hengelo (Ov) gehuldigd als Leerbedrijf 2015. Het bedrijf investeert structureel in opleiding van medewerkers en werkt daarvoor al vele jaren samen met Stodt. “Als je mensen opleidt, maak je ze bewust van kwaliteit.”

Zuidberg in Ens is een groep van gestaag groeiende bedrijven met momenteel 270 medewerkers. Boegbeeld van de groep is Zuidberg Frontline systems, wereldwijd bekend om zijn fronthefsystemen. De tandwielkasten daarvoor worden sinds 2011 in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd, door Zuidberg Transmissions. Zuidberg Tracks fabriceert rupsbandsystemen en Zuidberg Staalservice levert stalen componenten en plaatwerkdelen toe aan interne en externe klanten.

Voorop in techniek

Een mooi bedrijf, zo omschrijft Stodt-directeur Jeroen Rouwhof de onderneming uit de Noordoostpolder. “Zuidberg loopt voorop in de techniek en timmert daarmee aan de weg. Ze zetten zich ervoor in techniek aantrekkelijk te maken, geven jonge mensen de kans om door te groeien en bieden stagiairs veel mogelijkheden om serieuze opdrachten te doen.” Medewerkers krijgen er de ruimte voor opleiding, vult Bert Smit, accountmanager bij Stodt, aan. “Afgemeten aan het aantal medewerkers levert Zuidberg veel cursisten. Die komen op open inschrijving bij ons, maar wij verzorgen ook regelmatig cursussen bij hen in Ens, over de volle breedte van ons aanbod. Onder meer voor CNC-verspaning, tekeninglezen en meten, inleiding in FMEA (Failure Mode & Effects Analyses), warmtebehandeling en technisch Engels. En toen zij zelf tandwielen gingen fabriceren en daarvoor dure machines hadden aangeschaft, hebben wij hun mensen daar training op gegeven.” Kortom, alle reden voor Stodt om Zuidberg in het zonnetje te zetten als Leerbedrijf 2015.

Bewust van kwaliteit

Opleiding staat hoog in het vaandel bij het bedrijf, bevestigt directeur Jeroen Zuidberg, die de onderneming in 2004 overnam van zijn vader – en oprichter – Henk. “Het is onze managementdoelstelling dat 5% van het personeel is gelinkt aan het onderwijs, in de vorm van BBL-leerlingen, stagiairs, afstudeerders enzovoort. Daarnaast is Stodt onze eerste partner voor technische training. We werken al vele jaren met hen samen.” Hij noemt als voorbeeld tekeninglezen. “Het is voor onze mensen goed om op te frissen wat ze op school hebben geleerd. Symbolen voor vorm- en plaatstoleranties zijn toch lastig voor veel medewerkers. Als je mensen opleidt, dan maak je ze bewust van kwaliteit. Dan geef je ze mee dat elke tolerantie of ruwheid ertoe doet; een maat is een maat. Als een klant een buigradius van 4 vraagt, dan maken wij die ook, en niet 3 of 5. Die mindset vragen wij van onze mensen. Het voordeel van een training is dan: vreemde ogen dwingen.”

Effectieve lesuren

Zuidberg pakt het opleiden gestructureerd aan. “We zijn nu bezig voor onze medewerkers de competentiematrix op te stellen. We meten hun competenties en waar nodig vullen we die aan met trainingen.” Dat doet Zuidberg bij voorkeur intern in groepsverband. “Dan kunnen er gemakkelijk meer mensen meedoen. Ik ben zelf ook wel eens aangeschoven. Als een cursus buiten de deur is, ben je vanwege de kosten toch kritischer op wie wel of niet mag meedoen. Intern is de drempel lager en krijg je geen scheve gezichten. De trainingen zijn over het algemeen in de eigen tijd van onze mensen en dan kost het hun ook geen extra reistijd. Hier intern zijn alle uren effectieve lesuren. De motivatie van de medewerkers is altijd wel voldoende en sommigen zijn na afloop laaiend enthousiast. Die gaan bijvoorbeeld meteen kijken hoe toleranties op onze tekeningen worden aangegeven. Regelmatig komt iemand met feedback. Dan blijkt een tekening van ons niet helemaal te kloppen. We leren daar als bedrijf ook van, niet alleen de man in kwestie.”

Goed personeelsbeleid

De aandacht voor opleiden past in het personeelsbeleid, dat blijkbaar wordt gewaardeerd, zegt directeur Jeroen Zuidberg tot slot. “We hebben gelukkig bijna geen verloop. Nu de markt aantrekt, moeten we namelijk weer veel moeite doen om nieuwe mensen aan te trekken. We zoeken bijvoorbeeld CNC-draaiers, -frezers en-vertanders en zetters. We nemen nieuwe mensen zoveel mogelijk in vaste dienst aan, zodat we kunnen investeren in hun opleiding. Indien wij samenwerken met een uitzendbureau, wordt deze ingezet voor werving & selectie. De investering in opleiding blijft dan ook bij ons.”

Stodt Toekomsttechniek

Stodt Toekomsttechniek helpt klanten in de industrie met het verbeteren van productie- en engineering-processen, om te komen tot een blijvend hoger rendement. Daartoe verzorgt Stodt Toekomsttechniek meer dan 250 verschillende opleidingen en cursussen op MBO- en HBO-niveau. Dat zijn langlopende BBL-trajecten (diplomagericht) en kortdurende cursussen via open inschrijving of als maatwerk (certificaatgericht). De opleidingen zijn praktijkgericht en aangepast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. Daarnaast biedt Stodt Toekomsttechiek advisering aan, op het snijvlak van techniek en organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven