Ga naar hoofdinhoud

Zo snel mogelijk veel materiaal frezen

Met het voorfrezen wil je eigenlijk maar één ding: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk materiaal afnemen. “Je wilt spaandebiet creëren. Dat gaat het best met kleine axiale snededieptes, een kleine aanvalshoek en zeer hoge voedingen”, zegt Dirk Hemelings van Seco Tools Benelux.

Deze drie factoren kenmerken high feed milling, dat met name in de stempel- en matrijzenbouw voordelen biedt maar ook voor andere toepassingen zeker Zo zet Walter bijvoorbeeld in de high feed frees al tweezijdige snijplaten in met in totaal vijf snijkanten.

 

Lagere belasting

High feed milling biedt niet alleen voordelen wat betreft de hoeveelheid materiaal die je in een bepaalde tijdseenheid weghaalt. “Je belast hierdoor de machine en het gereedschap minder”, legt Pieter Jan Kraaijeveld van Heudratools/Innotools Benelux uit, die in de praktijk de productiviteit bij high feed milling soms ziet verdubbelen.

 

Ronde wisselplaten

Een andere ontwikkeling die Eric de Bijl van KMWE Toolmanagers ziet, is het voorfrezen met ronde wisselplaten. Dit levert stabiliteit in het freesproces op, omdat de afwikkeling van de spanen beter is. Dankzij de gekozen combinatie van hardmetaalsoort, geometrie, coating, verspaningscondities en koeling, afgestemd op het werkstukmateriaal, de opspanning en de machine, creëer je een optimaal freesproces.

 

In het komend nummer van Metaal Magazine vertellen Dirk Hemelings, Pieter Jan Kraaijeveld en  Eric de Bijl meer over eigentijdse gereedschappen voor het snel voorfrezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven