Ga naar hoofdinhoud

Zesklauw Inozet reduceert vervorming

Het vervormingsvrij opspannen van dunwandige precisiewerkstukken met tóch voldoende opspankracht is een uitdaging voor metaalbewerkers. Vastknallen kan natuurlijk, maar de bijbehorende vervorming vertaalt zich meteen naar een onrondheid van het werkstuk. Het Inozet opspansysteem van HWR laat zien dat het anders kan: een bestaande drieklauwplaat verandert in een zichzelf compenserende zesklauwplaat.

Bij het Inozet spansysteem worden de klauwen van een conventionele klauwplaat met drie klauwen vervangen door een drietal tuimelbruggen. Deze worden op de bestaande grondklauwen van gemonteerd. Op elke tuimelbrug zijn twee klauwen bevestigd. Op deze manier verandert een drieklauwplaat in een klauwplaat met zes klauwen.

 

Inozet

Het tuimelklauwsysteem gemonteerd op de klauwplaat van een verticale draaimachine van Doosan. Deze toepassing werd medio november getoond tijdens een Open Huis van Doosan Infracore Germany (DIG) in Langenfeld (D).  HWR Spanntechnik uit Oyten (D) heeft dit innovatieve spansysteem voor klauwplaten in eigen beheer ontwikkeld en begin vorig jaar tijdens de Nortec in Hamburg (D) voorgesteld. In de Benelux land brengt Spantech uit Veldhoven dit tuimelspansysteem op de markt (foto’s: Inozet en Reinold Tomberg).

 

Minder vervorming

Een zesklauwplaat is interessant omdat de vervorming van een werkstuk onder invloed van zes klauwen altijd minder zal zijn dan die van drie klauwen.  Opspannen met drie klauwen resulteert in een polygone vervorming.  Zes klauwen kunnen dan een oplossing zijn.  De vervorming is lager en doordat de klauwen scharnieren ten opzichte van het bevestigingspunt in de grondklauw is gewaarborgd dat deze zes klauwen goed aanliggen op het werkstuk en dat elke klauw met dezelfde kracht meewerkt aan de opspanning van het werkstuk. 

Inozet

De verschillende uitvoeringen van de klauwen die leverbaar zijn (afbeelding: HWR Spanntechnik)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven