Ga naar hoofdinhoud

Zayer geleidt op gehard stalen lijst

Deze week bezocht Metaal Magazine op uitnodiging van Bendertechniek o.a. de machinefabriek van Zayer in Vitoria-Gasteiz in Spanje. Zayer is een vooraanstaande machinebouwer. Een technisch interessant machinebouw-detail is het gebruik van nastelbare rolschoenen voor de geleidingen.

Zayer slijpt alle geleidingen van de machines tweemaal: eerst worden alle geleidingsvlakken op de gietstukken geslepen. Vervolgens worden hierop stalen lijsten gemonteerd die nageslepen worden. Op deze lijsten lopen nastelbare rolschoenen voor de machinegeleiding (zie de foto hierboven). Dit lijkt een dure oplossing, maar is het niet. Door het slijpen is de basisgeometrie van de machine in orde en hoef je minder elektronisch te compenseren. Bovendien is het nastellen van de machine eenvoudiger.

 

Zayer ram

Een ram voor een freesbank in opbouw bij Zayer. In het spiegelende, geslepen vlak zijn twee lijsten gemonteerd voor de geleiding (foto’s: Reinold Tomberg, voor meer foto’s van ons bezoek aan Zayer bekijk ons fotoalbum)


Zayer

De opname voor de ram met de nastelbare loopschoenen

 

Binnenkort in Metaal Magazine een artikel over Spaanse machinebouw (we bezochten met Bendertechniek de machinefabrieken van Zayer, Juaristi, Goratu en Ibarmia). Als u dit niet wilt missen, neem dan nu een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven