Yaskawa lanceerde noviteiten op Automatica 2016 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yaskawa lanceerde noviteiten op Automatica 2016

De Yaskawa Motoman GP8 werd als noviteit tijdens de Automatica gepresenteerd (foto: Yaskawa)

Een nieuwe serie handlingsrobots met een nieuwe compacte besturing, PLC bestuurde robots, een nieuwe collaboratieve robot, nieuwe oplossingen voor puntlassen en een prototype van een nieuwe mobiele robot,  Yaskawa heeft een flink aantal innovaties laten zien op Automatica in München (D).

De tweejaarlijkse roboticabeurs werd aangegrepen voor de launch van de nieuwe GP-serie handlingsrobots. De nieuwe GP7 en GP8 modellen werden gedemonstreerd, met een draagvermogen van respectievelijk 7 en 8 kg. Deze robots worden gekenmerkt door een ‘clean-line’ ontwerp met een standaard beschermingsgraad van IP67 en zijn daarmee geschikt voor gebruik in handling en andere automatiseringstaken, ook in moeilijker omgevingen. De robots van de GP-serie worden bestuurd met de controller YRC1000, welke ook nieuw is. Deze compacte controller maakt integratie in processen en systemen gemakkelijker en heeft uitgebreide interfacemogelijkheden voor aansturing vanuit PLC en PC systemen.

Meer innovaties

Een andere belangrijke innovatie die werd getoond was een praktijkvoorbeeld van MOTOLogix, aansturing van robots vanuit een PLC. Hiermee wordt het eenvoudiger om robots te integreren in systemen en productielijnen, en neemt het gebruiksgemak voor de operator aanzienlijk toe. MOTOLogix is beschikbaar voor het eigen VIPA platform, maar ook voor Siemens, Rockwell en B&R.

Met de nieuwe collaborative HC10 robot liet Yaskawa zien ook mee te gaan met de ontwikkelingen op het gebied van mens-robot samenwerking. Deze nieuwe robot is ook voorzien van de nieuwe YRC1000 robotbesturing.

Er werd eveneens een innovatieve puntlas oplossing getoond met cyclustijdbesparende draaitafel, nieuwe zevenassige puntlasrobot VS100 en eigen servo gestuurde puntlastangen. Het ontwerp is zo compact dat deze 40% minder plaats inneemt dan een vergelijkbare cel.

Als toekomstvisie toonde Yaskawa een mobiel systeem voor machinebelading, ontwikkeld in samenwerking met ClearPath in de Verenigde Staten. De volledig geïntegreerde oplossing demonstreerde een automatisch transportsysteem van Clearpath met een Motoman MH12 handlingrobot van Yaskawa.

Aandrijf- en besturingstechniek van de Drives & Motion en Vipa divisies rondden het portfolio van oplossingen af. De focus lag op nieuwe componenten die gebruik maken van geïntegreerde intelligente functies om te zorgen voor het vereenvoudigen en versnellen van alle processen. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe generatie frequentieregelaars, welke begon met de modellen van de GA700 serie. De nieuwe Sigma 7 servo drives, die al in gebruik zijn in de robots van de GP-serie, garanderen een consistente, tijdbesparende inbedrijfstelling, terwijl ze tegelijkertijd een hoog productie niveau en de maximale fail-safe tolerantie bieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven