Aluminium leent zich bij uitstek voor constructies waarin het gewicht een rol meespeelt. Het lichtgewicht materiaal laat zich echter minder gemakkelijk lassen dan staal. Yaskawa heeft onlangs een presentatie gegeven waarin de fabrikant de nodige tips & tricks rond aluminium lassen deelt.
De presentatie is gegeven op het NRAWC, de Noord-Amerikaanse conferentie over gerobotiseerd lichtbooglassen. Een van de voordelen van aluminium maakt het materiaal ook moeilijker lasbaar dan staal, namelijk de goede warmtegeleiding. Hierdoor wordt de lasnaad al snel ‘voorverwarmd’ zonder dat dit de bedoeling is. En omdat het smeltpunt van aluminium zo laag ligt, is het risico op smelten groter.
Pulsfrequentie belangrijk
De tips die de lasexperts van Yaskawa geven, hebben betrekking op het totale lasproces, inclusief de toepassing van de robots. Belangrijk vooraf is dat het aluminum goed gereinigd is. Olie en overdadige oxideresten leiden tot porositeit na het lassen. Voor het lichtboogproces zelf is het altijd nodig een startgat te branden. Vervolgens adviseren ze een korte afstand te lassen met de settings ‘hot’ om vervolgens de lasdraad kort terug te trekken.
De pulsfrequentie kan het beste tussen 2 en 5 Hz zitten om een gelijkmatige breedte van het smeltbad te krijgen. Aan het eind van de las heb je bij aluminium méér tijd nodig om de lasnaad volledig te vullen dan bij staal. Ze adviseren zelfs om aan het einde de lastoorts een paar mm in de tegenovergestelde richting te bewegen en dan weer naar het einde van de naad. Op die manier ontstaat er een goede vulling. De hoek waaronder de toorts tijdens het lassen het beste kan staan, is 10 – 15 graden (bij staal is dit 5 tot 10 graden). Hierdoor stolt het smeltbad sneller en kan met een hogere snelheid worden gelast.
Push pull unit

Wie geautomatiseerd aluminium gaat lassen, moet overwegen de installatie te voorzien van een push pull unit voor de draadtoevoer. Deze synchroniseren de draadtoevoer met het wisselend vermogen van de lasbron. Hiermee kun je ook zachtere legeringen lassen. Volgens Yaskawa is het voor dunne materialen zelfs noodzakelijk zo’n unit te gebruiken. Yaskawa levert deze systemen inmiddels ook voor integratie in de Thru-Arm robots, waarbij kabels en slangen geïntegreerd zijn in de robotarm. Het risico op breuk of klemmen is hierdoor geminimaliseerd.
Schweissen und Schneiden
Yaskawa Europe is een van de exposanten op Schweissen und Schneiden (25-29 september in Düsseldorf). Op het vlak van booglassen toont Yaskawa op de beurs onder meer de nieuwe Motoman Arcweld V2, een plug and play robotlascel. Standaard wordt deze gebouwd met de Motoman MA1440 robot en een dubbel laadstation voor de lasmal. Elk station kan tot 500 kilo belast worden.
Bekijk de presentatie aluminium