Yasda schraapt tot 1 micrometer per 1.000 mm • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yasda schraapt tot 1 micrometer per 1.000 mm

In een aantal opeenvolgende cycli van meten en schrapen worden rechtheden bereikt in het submicron-niveau (foto: Jan Oonk)

Tijdens de Yasda-Tour naar Japan die De Ridder eind oktober had georganiseerd, konden de deelnemers met eigen ogen aanschouwen dat de Japanse machinebouwer niet voor niets synoniem staat voor stabiliteit en nauwkeurigheid. Kosten nog moeite worden gespaard om rechtheden en rondloopnauwkeurigheden te bereiken in het sub-micronniveau.

Het zal niet verbazen dat bij Yasda er veel ruimte is gereserveerd voor bewerkingen als slijpen en polijsten, maar er wordt ook nog veelvuldig handmatig gelept en geschraapt. Zo worden alle geleidingen na het polijsten bijvoorbeeld nog gelept tot in het submicronniveau. Schrapen is een handmatige bewerking die qua nauwkeurigheid nog altijd onovertroffen is, maar die vanwege het tijdrovende en dus dure karakter in Europa nog maar zelden wordt beoefend. Alle onderdelen die te maken hebben met geleiding en beweging worden bij Yasda voor assemblage gemeten op rechtheid en vlakheid en zo nodig nageschraapt tot de gewenste tolerantie. Zo slaagt Yasda erin om rechtheden binnen pakweg 1 micrometer per 1.000 mm te bereiken, vaak minder. Niet alleen geleidingen en de framedelen waarop ze worden gemonteerd worden geschraapt, maar bijvoorbeeld ook de palletsystemen. Een palletwisseling binnen één micrometer is op die manier haalbaar.

In het komend nummer doet Jan Oonk in een driepagina-artikel verslag van zijn reis met De Ridder naar Yasda in Japan. Wilt u dat niet missen? Neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine. Sinds begin van dit jaar vertegenwoordigt de Ridder THO uit Best de machineleverancier Yasda.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven