Ga naar hoofdinhoud

XXL Arena DMG maakt indruk

Tijdens de jaarlijkse huisshow van DMG in Pfronten (D), had de Duitse machinebouwer een speciale hoek ingericht voor machines voor grootverspaning. Naast een grote draaibank voor compleetbewerking, de CTX delta 4000 TC, stond er de gigantische DMU 600 P portaalmachine die veel indruk maakte. Maar ook op het gebied van de normale machines en de samenwerking met Mori Seiki, was het nodige nieuws te melden.

De nieuwe portaalmachine DMU 600 P heeft een werkbereik van 6000 mm (X), 4200 mm (Y) en 1600 mm (W-as). De W-as is de op- en neergaande beweging van de portaal. Daarbovenop komt nog de Z-as (hoofdspil) die nog eens 1250 mm kan bewegen ten opzichte van de portaal. “Hierdoor wordt een maximale nauwkeurigheid bereikt,” legt Job van Berkel uit, directeur van DMG Benelux. “De bewegende portaal wordt met kogelomloopspillen aangedreven, maar hydraulisch geblokkeerd voor een hoge stijfheid. De machine heeft een positioneernauwkeurigheid van 0,015 mm over de lengte van 6000 mm.” De DMU 600 P kan producten aan van maximaal 40 ton.

 

DMU 600 P op huisshow

In de XXL Arena was ook een DMU 600 P in aanbouw te bekijken. Duidelijk is dat de machine op een diep fundament geplaatst moet worden (foto’s: Paul Quaedvlieg, zie voor meer foto’s van de huisshow in Pfronten onze digitale fotoreportage)

 

De CTX delta 4000 TC is een draaifreescentrum van respectabele afmetingen, voor producten met een maximale draailengte van 4.150 mm en een draaidiameter van 1070 mm. Er is ook nog een 6000 uitvoering, die tussen de centers producten aankan met een lengte van 6.150 mm. De CTX delta serie is gebaseerd op de NT-draaibanken van Mori Seiki, maar de buitenkant en de besturing zijn aangepast naar DMG standaard.

 

Veel nieuws

DMG had meer nieuws te melden, ook bij de ‘normale’ bewerkingsmachines. De DMU monoblock serie (65,85 en 105) heeft een compleet nieuw concept. Voorheen zat de Z-as in de tafel, tegenwoordig in de hoofdspil. Voordelen zijn een betere spaanval, bereikbaarheid van product en een compact oppervlak. Op de hoofdspil zit tegenwoordig een soort oog, waarvan de spilbelasting af te lezen valt. Ook de DMU 80 evo linear heeft een betere bereikbaarheid gekregen en is door de schuine bouw ook beter geschikt voor automatiseringsoplossingen. Het concept van deze machine is compleet herzien en is nu als gantry opgebouwd, waardoor de machine stabieler is geworden.

 

CTX 1250 op huisshow DMG

De CTX beta 1250 TC 4A is ook compleet vernieuwd. Deze 4-assige draai-freesmachine is uitgerust met een direct drive turret (maximaal 10.000 toeren) en een freesspil (maximaal 12.000 toeren). Daarnaast is er ook nog een uitvoering met twee turrets. Deze machines kunnen twee producten tegelijkertijd bewerken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven