Ga naar hoofdinhoud

Wolters: ”Arbeidsparticipatie omhoog”

“Meer arbeidsintensieve maakindustrie naar Nederland halen”, zo sprak Nevat-voorzitter Rindert Wolters tijdens de jongste editie van de T&U Manifestatie in Papendal. “Zonder maakindustrie geen kenniseconomie.”

Wolters heeft uit cijfermateriaal afgeleid dat er in Nederland zes miljoen mensen betaalde werkzaamheden verrichten, waaronder één miljoen ambtenaren. Wat volgens hem te denken geeft, is dat die zes miljoen slechts een arbeidsparticipatie van 52 procent vertegenwoordigen, op een totaal van 11,5 miljoen mensen die qua leeftijdscategorie ingezet zouden kunnen worden. Dat komt neer op een aandeel van 48 procent ‘werklozen’ die niet deelnemen aan het arbeidsproces en geen bijdrage leveren aan ons nationaal inkomen.

 

Arbeidsparticipatie omhoog

Nog een cijfer dat Wolters heeft gevonden in de miljoenennota is dat van het totale overheidsbudget van 250 miljard euro er 150 miljard naar zorg en sociale zekerheid gaan. In combinatie met het bovengenoemde ‘werklozencijfer’ en de hoge belastingdruk is zijn conclusie snel getrokken: de arbeidsparticipatie moet omhoog om dat allemaal betaalbaar te houden.

 

Binnenkort in Metaal Magazine in een artikel meer over de visie van Nevat-voorzitter Rindert Wolters. Kijk hier voor een aanbieding op een abonnement.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven