In Nederland wordt de ene maatregel na de andere afgekondigd, waarbij de houdbaarheid geldt tot 12 september en daarna kan alles anders worden. Er dreigt een versplintering in het politieke landschap op te treden en eenduidig beleid lijkt verder weg dan ooit. En dat maakt ondernemen lastig. Op slecht beleid kun je tenminste nog anticiperen, op halfjaarlijks wisselend beleid kan dat niet en dat maakt ondernemen bijna onmogelijk. Uitspraken van de Koninklijke Metaalunie in een extra Beleidsvisie.
In de extra BeleidsVisie geeft de Koninklijke Metaalunie niet alleen aan waar het aan schort in het huidige politieke beleid, maar geeft het ook haar heldere visie op de belangrijke beleidsthema’s. Zo is aanpassen van het ontslagrecht prima, maar niet als de rekening vooral bij het mkb-bedrijf komt te liggen. En naast bezuinigen is investeren onontbeerlijk voor groei in de economie. En bij het investeren, bijvoorbeeld in het topsectorenbeleid, moet meer aandacht zijn voor het mkb-bedrijf. Want topsectorenbeleid staat voor ‘kansrijke’ sectoren, waar grote en kleine bedrijven in actief zijn. Waar het mkb-metaal het meeste baat bij heeft is sterk, stimulerend en samenhangend beleid, op verschillende beleidsterreinen. Daadkracht, focus en langetermijnvisie is wat ondernemers de recessie door helpt en zicht geeft op een gezonde toekomst.
Lees hier de BeleidsVisie:
![]() |
beleidsvisie_juni_2012 |
Stap achteruit
Het Lenteakkoord is onder grote druk door de politiek in elkaar gezet. Dit was noodzakelijk om het vertrouwen in die kwakkelende economie hoog te houden en het begrotingstekort te laten voldoen aan de Europese norm van 3%. Maar wat betekent het voor de ondernemer in het mkb-metaal? Is het een stap vooruit of juist achteruit? Zonder aandacht voor de specifieke positie van het mkb metaal voelt het als het laatste. Er worden nu risico’s bij kleine bedrijven neergelegd, die door werkgevers nauwelijks te dragen zijn, zoals de WW-betaling door het bedrijf na einde arbeidsovereenkomst. Als het niet lukt het ontslagrecht echt te verbeteren, laat het dan maar zoals het is. De overheid lijkt met het Lenteakkoord op korte termijn te willen ‘cashen’ om zo het gat in de begroting naar wens van de EU op te vullen. Dat doet het niet door op de eigen uitgaven te bezuinigen, maar door lastenverzwaring. Lastenverzwaring, zoals het afschaffen van de belastingvrijstelling voor vergoedingen voor woon-werkverkeer en het als privé aan gaan merken van de kilometers woon-werk met de (al dan niet geleasede) (bestel-)auto van de zaak.
Niet slim
Het wegbezuinigen van kleine export stimulerende regelingen is een slechte beleidskeuze gebleken. Verzwakken van je sterkste punt is niet slim. Een nieuwe regering moet daarom export weer stimuleren. Maak daar geld voor vrij en kom met een laagdrempelige, effectieve regeling die dat mogelijk maakt. Voorbeelden daarvan zijn nog net uit het bezuinigingsafvoer-putje te vissen. Naast de kritische noten over het Lenteakkoord vindt de Metaalunie dat, naast budget voor de Topsectoren, er ook voldoende budget beschikbaar moet zijn voor bevordering van minder hightech achtige innovatie voor het mkb. Een voor elk mkb-bedrijf toegankelijke regeling moet ondernemers stimuleren ook technologische innovaties uit te voeren. Want die leiden uiteindelijk ook tot hightech-innovaties.
Ingrijpen in onderwijs
Ook op onderwijsgebied is het nu tijd voor ingrijpende maatregelen die verder gaan dan bot bezuinigen. Wil Nederland het toenemende tekort aan vakmensen in de maakindustrie het hoofd bieden, dan moet de overheid meer sturend ingrijpen in het onderwijs. Vraag en aanbod
moeten beter matchen. Dat kan met relatief goedkope financiële regelingen en door het onderwijs(aanbod) beter te sturen.
Economisch is de situatie onzeker, maar dat zijn ondernemers wel een beetje gewend. Veel lastiger is de politieke onzekerheid, zowel in Nederland als in Europa. Daarom is het zaak dat er na 12 september een stabiel kabinet komt met sterk, stimulerend en samenhangend beleid, op verschillende beleidsterreinen. Daadkracht, focus en langetermijnvisie is wat ondernemers de recessie door helpt en zicht geeft op een gezonde toekomst.