Ga naar hoofdinhoud

Winst maken met kleine series

‘Winst maken met kleine series’ is het thema dat tijdens het Nationaal Metal Congres in maart 2013 vanuit verschillende disciplines en verschillende type bedrijven wordt belicht. Seriegroottes in de maakindustrie nemen snel af en men moet steeds meer flexibel worden. Het produceren van en omgaan met kleine seriegroottes stelt andere functionele eisen aan bedrijven in de metaalindustrie.

Maar ook de organisatorische en logistieke inrichting van het proces bij de eindgebruiker gaat inmiddels heel anders. Centrale vraag hierbij is: hoe maak je zoveel mogelijk winst met kleine series? Het Nationaal Metaal Congres vindt plaats tijdens MetaalExpo, van 5 tot en met 7 maart 2013 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. 

 

Bezoeker bepaalt 

Gedurende drie dagen nemen vijftien sprekers de bezoekers mee op kennisreis. Zo kan het zijn dat een toeleverancier zijn visie, kanttekeningen en concrete ervaringen deelt over hoe hij succesvol is met het flexibel produceren van kleine series in de metaalindustrie. Terwijl een OEM’er, een hoogleraar of een adviserende partij, die hier ook mee bezig is, een heel ander deel van hetzelfde onderwerp toelicht. De sprekers hebben een achtergrond in metaalgerelateerde, industriële productietechnieken en belichten specifiek de wereld van verspaning, plaatbewerking, productieautomatisering (o.a. CAD/CAM) en Additive Manufacturing.

 

Uitgekozen

Het bijzondere aan de sprekers is dat ze door de (toekomstige)bezoekers zijn uitgekozen. Een testgroep van bezoekers bepaalt namelijk vooraf, wie zij graag zien spreken en waar zij het over gaan hebben. De sprekers komen zowel van grote (internationale) organisaties als van kleine producenten. Zowel sprekers als bezoekers krijgen het woord en delen hun ervaring en visie met hun concullega. Door een modulaire insteek kan de bezoeker zelf zijn of haar persoonlijke congresprogramma samenstellen. Men kan één of 15 sessies bezoeken, de bezoeker bepaalt.


Concrete cases
Er komen verschillende, praktische uitdagingen en benaderingen aan de orde tijdens het congres. Zo is er een case waarbij een toeleverancier vertelt wat voor hem belangrijk was om een bepaalde system integrator te selecteren. Waar heeft hij op gelet, wat ging goed en wat zou hij de volgende keer anders doen om te komen tot juiste, technische, organisatorische en logistieke randvoorwaarden. Dit alles om zijn productieproces efficiënt en succesvol klaar te kunnen maken voor kleine series.

 

Herinrichten

Een andere case is die van een partij met veel ervaring in het herinrichten van productieprocessen. Een fors aantal van hun klanten was actief in de middelgrootte series en deze klanten hebben nu de behoefte om hun productieproces zo in te richten dat ze kleine series winstgevend kunnen produceren. Naast het congresprogramma kunnen bezoekers bedrijven in de exposantenhal bezoeken.

MetaalExpo en Nationaal Metaal Congres 2013
MetaalExpo 2013, van 5 tot en met 7 maart 2013 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, is een vakbeurs voor de metaalsector in het industriële hart van Nederland. Gelijktijdig met MetaalExpo wordt, in samenwerking met de Federatie Productie Technologie (FPT) en de Vereniging van Importeurs van Machines en Gereedschappen (VIMAG), het Nationaal Metaal Congres gehouden. Netwerken met branchegenoten en kennisoverdracht staan centraal tijdens MetaalExpo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven