Wilde staking VDL Nedcar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wilde staking VDL Nedcar

foto: 1Limburg

Bij autofabriek VDL Nedcar in Born is vanochtend een wilde actie uitgebroken. Honderden werknemers hebben om 8.00 uur het werk neergelegd, verlieten hun werkplek en liepen de autofabriek uit, meldt de NOS.

De ochtendploeg heeft laten weten vandaag niet meer aan het werk te gaan. Zij blijven wel voor de poorten van de fabriek demonstreren tot om 14.45 uur de middagploeg begint. De stakers willen dat ook die het werk neerlegt.

Kotsbeu

“We hebben om 08.00 uur het werk neergelegd omdat we het kots- en kotsbeu zijn”, zegt Peter Didden, een van de personeelsleden, bij 1Limburg.” Gisteren was er nog overleg tussen de vakbonden en directie van de fabriek, waar 3800 mensen werken.

Toekomst ongewis

De toekomst van de autofabriek in Zuid-Limburg is ongewis. Op dit moment worden er Mini’s gemaakt, in opdracht van het Duitse automerk BMW. Maar het contract dat VDL Nedcar met BMW heeft loopt uiterlijk op 1 maart 2024 af. BMW heeft al te kennen gegeven daarna geen auto’s meer in Nederland te willen bouwen en er is ook geen zicht op een ander merk dat de productie van zijn auto’s bij VDL Nedcar zou willen onderbrengen.

Sociaal plan

Vorige week zijn de vakbonden in gesprek gegaan met de directie over een sociaal plan voor de werknemers. In dat plan staat onder meer wat de directie moet doen om bij sluiting van de fabriek ander werk voor de werknemers te regelen en welke financiële regelingen er komen bij een massaontslag. Maar de onderhandelingen met de directie over het sociaal plan zijn gisteren op niets uitgelopen.

Duidelijke antwoorden

“We weten toch dat het dichtgaat. Dat weten we gewoon”, aldus de woedende Didden. “Wij willen vandaag duidelijke antwoorden, zeker over wat er nu gaat gebeuren en hoe het met het sociaal plan staat. Die andere heren die ‘bovenop’ staan, die hebben het wel geregeld, die zullen wel honderdduizend euro’s premies krijgen. Maar wij staan straks op straat. Met niets.”

Verrast door omvang

Jeroen Bruinsma van CNV: “VDL wil niet meer met ons om tafel. Wij hebben een actie als deze voorspeld, maar zijn ook verrast door deze omvang.” De autofabriek in Born ligt momenteel helemaal stil. De directie van VDL Nedcar heeft nog niet gereageerd op de actie van de werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven