Ga naar hoofdinhoud

WIA Educational naar Widenhorn

Doorlopende leerlijn (foto als illustratie van WIA Educational).

WIA Educational komt onder de vleugels van familiebedrijf Widenhorn. Anco Euser heeft de aandelen in het bedrijf van zijn vader Bert overgenomen. “Een moeilijke beslissing”, aldus Anco Euser, “maar uiteindelijk was het de enig juiste keuze.”

In 2007 werd juist besloten het familiebedrijf op te splitsen in een Educatieve tak (WIA Educational) en een Industriële tak (Widenhorn)”, blikt hij terug. Nu komen de beide takken dus weer samen.

Educatieve werkplekken

WIA Educational uit Hoogvliet biedt educatieve werkplekken vooral voor het Technisch georiënteerde basis- middelbaar- en beroepsonderwijs.

Widenhorn uit Rhoon is uitgegroeid tot specialist op het gebied van plaatbewerking met inmiddels meer dan 750 klanten in de Benelux. Dit zijn vooral maakbedrijven, maar ook steeds meer onderwijsinstellingen, makerbases en fablabs.

“Samenwerken onder één dak bracht namelijk behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. En door opsplitsing konden we allebei op onze eigen manier en met de juiste focus ons bedrijf ontwikkelen.”

Beide bedrijven hebben zich in de afgelopen 15 jaar op hun eigen manier ontwikkeld, met in 2019 de bekroning met het Predicaat Hofleverancier.

‘WIA: last van corona’

De ondertekening (foto: Widenhorn/WIA).

Waar Widenhorn juist een enorme groei doormaakte in de corona-periode, had WIA daar veel last van. “Scholen waren gesloten en investeringen werden bijna niet gedaan”, legt Bert Euser uit.

Ook ging, met name de afgelopen maanden, de leeftijd en gezondheid van hem het bedrijf parten spelen.

Er is lange tijd gezocht naar een goede overnamekandidaat, maar die kwam volgens Bert Euser niet voorbij.

‘Krapte op arbeidsmarkt baart zorgen’

Intussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toe, zeker in de techniek. “Dagelijks hoor ik van mijn klanten dat ze moeilijk of helemaal geen mensen kunnen vinden. Dat baart toch me wel zorgen, voor nu en in de nabije toekomst”, vertelt Anco Euser.

In de markt ontstaan steeds meer initiatieven om kinderen enthousiast te maken voor de techniek, stelt hij.

“Denk bijvoorbeeld aan Internationale conferentie Techniek & Technologie, Sterk Techniekonderwijs, de High Tech Ontdekkingsroute tijdens het Dutch Technology Festival en alle open bedrijven dagen die de maakindustrie zelf organiseert.”

‘Verkeerd beeld van maakindustrie’

Dit is heel hard nodig, want er bestaat nog steeds een compleet verkeerd beeld van de maakindustrie in het algemeen en de metaal(techniek) in het bijzonder, vindt hij.

Vies, gevaarlijk werk maakt volgens hem plaats voor hightech werkplaatsen met geavanceerde machines ondersteund door robots, vaak netter en met betere klimaatsystemen dan menig kantoorpand.

“Dat is iets wat ouders zich nog te weinig realiseren, want die hebben nog steeds een belangrijke stem in welke richting de kinderen op gaan.”

Aansluiten bij denkbeelden van de jeugd

Het productportfolio dat WIA Educational heeft ontwikkeld sluit goed aan bij de denkbeelden van de jeugd met bijvoorbeeld VR-technologie, 3D-printing, programmering, simulatoren en drones, geeft hij aan.

“Voor metaalopleidingen is een breed pakket aan software oplossingen beschikbaar aan Courseware voor Technisch Tekening Lezen en Plaatbewerking, CAM-Trainers en zelfs een virtuele lassimulator.”

Behalve software is, aldus Anco Euser, een breed pakket aan educatieve machines beschikbaar voor graveren, frezen, laser-, water- en plasmasnijden, inclusief lespakket en software.

“Daarbij kan de CADCAM software van Widenhorn ook voor deze educatieve doeleinden worden toegepast.”

Synergie: kansen beter benutten

Hij ziet dan ook mooie kansen. “Door de synergie tussen Widenhorn en WIA Educational kunnen die kansen veel beter benut worden. De kennis van industrie en educatie worden optimaal gecombineerd.”

De belangrijkste gemene deler die bedrijven, onderwijsinstellingen, Widenhorn en WIA Educational hebben, is volgens hem veel meer jongeren enthousiast maken voor Techniek en Technologie.

Nieuw democenter

De komende tijd zullen beide bedrijven deelnemen aan veel initiatieven op dit gebied. Ook wordt gewerkt aan een compleet nieuw democenter in Rhoon waar alle mogelijkheden te zien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven