WFL: automatisering en compleetbewerking • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

WFL: automatisering en compleetbewerking

Automatisering (zoals hier via WFL-dochter Frai Elektromaschinenbau bij een M30-G Millturn) maximaliseert de productiviteit (foto's: WFL Milltrun Technologies).

WFL Millturn Technologies zet tijdens de komende EMO in op krachtige automatiseringsoplossingen, compleetbewerking van turbineschoepen en de meest recente elementen van Industrie 4.0. Het bedrijf laat in Hannover drie Millturn-machines zien: een geautomatiseerde M30-G Millturn/1800 mm, de M50-G Millturn/3000 mm en de M80X Millturn/3000 mm met geïntegreerde diodelaser voor additive manufacturing.

Samen met dochterbedrijf Frai Elektomaschinenbau GmbH kan WFL Millturn Technologies door de vele jaren expertise, een assortiment aan automatiseringsopties bieden voor verschillende behoeften om de productiviteit te maximaliseren. Die expertise maakt dat het bedrijf goed kan inspelen op huidige trends. Het productspectrum loopt van gantry-loaders tot draaiarmrobots.

Automatisering in zijn algemeenheid wordt steeds essentiëler om voordelen in de productiviteit bij kleine serieproducties te behalen. De M30-G Millturn/1800 mm is uitgerust met Kuka-robot KR Quantec extra, samen met een automatisch gripper-uitwisselingsysteem met twee verschillende grijpkoppen voor assen en voor klemdelen. De machine heeft een laadvermogen van 120 kg en een nominaal werkbereik van 2.896 mm. Twee onafhankelijk van elkaar te bedienen parallelle grippers zitten naast elkaar, zodat de assen opgepakt kunnen worden in twee grijpposities.

Een ander hoogtepunt is de geïntegreerde visualisatie van de geautomatiseerde machine op het configuratiescherm. WFL Robotic Solutions zorgt ervoor dat de kosten van het koppelen van meerdere machines aan elkaar, worden verminderd. Ook biedt het voordelen in flexibiliteit, duurzaamheid en vrije toegang tot het werkgebied. WFL geeft aan effectieve oplossingen met een maximaal rendement voor de productie te verschaffen.

Hoge precisie turbineschoepen

Niet alleen in de luchtvaart- maar ook in de energietechnologiesector is het nodig dat technologische strategieën zich voortdurend ontwikkelen. Denk aan de productie van gasturbines, stoomturbines, windturbines en waterturbines. WFL biedt hiervoor specifieke oplossingen zoals de complete bewerking van turbineschoepen. Dit is op de EMO live te volgen op de M50-G Millturn/3000 mm.

Bewerking van een turbineschoep. Zeer nauwkeurige productieprocessen zorgen voor een betere efficiëntie en relatief weinig onderhoudsinspanningen op de MIllturn van WFL.

De gedetailleerde planning van de vijfassige machine draagt zorg voor een soepele voortgang van de productie van turbineschoepen. Er kunnen in één opspanning zeer goede resultaten behaald worden in termen van nauwkeurigheid en productiesnelheid.

Constante freeskrachten worden bereikt via een nieuw ontwikkelde productiestrategie, die resulteert in minder gereedschapsslijtage. Een intern koelmiddel onder hoge druk zorgt eveneens voor een goede bewerking van hoogwaardige staallegeringen en superlegeringen. Dankzij de synchrone werking van de spindel, kunnen hoge snelheden en een nauwkeurige productie worden bereikt.

Smart technologies

Een van de bijzonderheden op de M80X Millturn/3000 mm zijn prismatische gereedschapssystemen  die zorgen voor diepgatboren en complexe interne machinebewerkingen, zoals de CoroPlus boorbaar met geïntegreerde sensortechnologie.

WFL iControl: verbeterde beveiliging door voortdurende monioring van alle processen.

WFL’s softwareoplossingen bieden mooie aanvullingen voor de Millturn-machines. De realistische 3D simulatie-software CrashGuard Studio, met de interactieve grafische weergaven van Millturn PRO zorgen ervoor dat programmeren eenvoudiger wordt. Tegelijk staan ze garant voor een maximale beveiliging in het productieproces.

Process Controlling, het monitoringsysteem dat WFL Millturn Technologies heeft ontwikkeld om botsingen en gereedschapsbreuk te vermijden, neemt alle krachtcomponenten op die kunnen ontstaan vanuit diverse, aparte invoerkanalen.

Zo helpt het om uitgebreid toezicht te houden op alles wat de machine in komt. Krachtenoverschrijdingen in één of meerdere assen, veroorzaakt door bijvoorbeeld gereedschapsbreuk, wordt dan ook relatief nauwkeurig opgemerkt.

De krachtcomponenten worden aangegeven door een staafdiagram op het bedieningsscherm. Deze grafische weergave kan vervolgens worden ingebracht in het automatische controlemenu, zodat de operator volledige informatie krijgt over alle krachten die op de machine inwerken, zelfs gedurende een productierun.

Pionier sensortechnologie

Sensortechnologie is zeer belangrijk om de machine, de gereedschappen en het werkstuk een optimaal te beschermen. WFL Tooling Solutions is gespecialiseerd in het bewerken van complexe onderdelen en is pionier op het vlak van sensortechnologie.

Slimme gereedschappen met sensortechnologie garanderen veiligheid voor machine en werkstuk.

Dankzij smart tools is de machine in staat om piekbelasting vast te stellen en hier direct op te reageren. Geschikte boorbaren zijn al voorzien van dit mechanisme, om de gereedschapskrachten te detecteren. ‘Intelligente’ gereedschappen, die de sensoren hiervoor gebruiken, verschaffen informatie over capaciteit, temperatuur en afwijkingen van de boorbaar (zoals doorbuigen) maar ook over de afwerking van het bewerkte oppervlak.

Het gereedschap grijpt, als bepaalde waarden worden overschreden, in en past het productieproces aan. Daarom breidt dit prismatisch gereedschapssysteem de functionaliteit van een Millturn enorm uit. Voor veel speciale technologieën biedt de Milturn dan ook enorme voordelen in termen van nauwkeurigheid en prestaties tijdens het bewerken.

Het bedrijf laat tijdens de EMO in Hannover in hal 26, stand C16 de meest recente innovaties en producten zien.

Zie ook:

Dossier EMOGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven