'Werkstukken makkelijker uitlijnen' • Metaal Magazine
Nieuws

‘Werkstukken makkelijker uitlijnen’

HyperMill Best Fit is een nieuwe CAD/CAM-functie die het plannen van machinale bewerkingen flink verandert. Dat stelt Open Mind Technologies. Het onbewerkte werkstuk in de opspanning hoeft niet langer handmatig te worden uitgelijnd op het NC-programma. In plaats daarvan lijnt het hyperMill CAM-systeem het NC-programma automatisch uit op de positie van het werkstuk. Dit bespaart tijd en verhoogt de procesbetrouwbaarheid, aldus Open Mind.

De voordelen komen vooral tot uiting bij gegoten, gesmede, gelaste en additief geproduceerde ruwe materialen met kleine of onregelmatige toleranties, bij het nabewerken van warmtebehandelde werkstukken en bij machinewisselingen. Elk van deze processen vereist een vaardige hand voor nauwkeurige afstemming op het CAD-model van het eindproduct.

HyperMill Best Fit neemt alle onzekerheden weg die gepaard gaan met handmatige uitlijning, doordat optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van de virtuele machine in het CAM-programma en de communicatie met een 5-assig bewerkingscenter dat 3D-metingen kan uitvoeren, stelt Open Mind.

Met hyperMill Best Fit verloopt het proces betrouwbaar, nauwkeurig en planbaar, stelt Open Mind.

Realtime uitlijning

Tot nu toe was het gebruikelijk om het ruwmateriaal en de opspanning op de machine aan te passen aan de voorwaarden van het NC-programma. Het werkstuk moest handmatig worden uitgelijnd met behulp van een meetklok, besturingscycli en zeer veel fingerspitzengevoel. De feitelijke opspanbewerking werd dus aangepast aan de eisen van het virtuele programma.

Dit was een tijdrovend proces, dat vaak meerdere keren moest worden herhaald en een aantal onzekerheden met zich meebracht.

Een van de manieren om dit probleem op te lossen, is realtime uitlijning van het werkstuk in CAM. Het niet-uitgelijnde ruwmateriaal wordt op de machine afgetast via 3D-meting, waarna de meetgegevens naar het CAM-systeem worden verzonden en hyperMill Best Fit de NC-code aanpast aan de feitelijke positie van het werkstuk.

De virtuele wereld (programmering) wordt hierbij aangepast aan de echte wereld (opspanning), en niet andersom, geeft Open Mind aan. Vervolgens wordt de aangepaste NC-code voor de feitelijke opspanning gesimuleerd in de virtuele machine en automatisch geoptimaliseerd.

“Intelligente uitlijning van werkstukken kan nu met één druk op de knop”, aldus Open Mind.

‘Doorbraak in toepassingen’

“Dankzij hyperMill Best Fit behoort het tijdrovende en onveilige uitlijnen van werkstukken op de machine nu definitief tot het verleden. HyperMill detecteert de situatie op de machine en lijnt het werkstuk virtueel uit”, verklaart Manfred Guggemos, product manager bij Open Mind Technologies.

“Werkstukken uitlijnen met één druk op de knop betekent een echte doorbraak in tal van toepassingsgebieden. Dit geldt onder andere voor het nabewerken van gereviseerde werkstukken of gesmede werkstukken met onvolkomenheden, maar ook voor het bewerken van werkstukken die te zwaar zijn om met de hand te worden uitgelijnd, zodat hiervoor geen precisieapparatuur meer nodig is.”

In tegenstelling tot eerdere oplossingen die op de markt werden gebracht, wijzigt hyperMill Best Fit het nulpunt op de controller niet, geeft Guggemos aan. “Het genereert gereedschapsbanen die volledig op botsingen zijn gecontroleerd.”

Video

Video met uitleg over de uitlijning van werkstukken in CAM met behulp van hyperMill Best Fit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven