Ga naar hoofdinhoud

Werkloosheid bereikt piek in 2014

Een aantal conclusies uit ‘Nederlandse economie in zicht van juli 2012’ van ABN AMRO: groei werkloosheid nu sterker dan tijdens recessie 2011, vraag naar arbeid daalt nu ook en faillissementen in 2012 naar hoogste piek ooit, stijging van 20% voorzien.

In het derde kwartaal van 2011 steeg de werkloosheid aanzienlijk, niet door veel ontslagen maar door een duidelijke toename van aanbod van arbeidskrachten. Het aantal werkzame personen steeg zelfs met 50.000, maar dit stond volledig in de schaduw van het extra aanbod van nieuwe werkzoekenden. Er verloren feitelijk niet meer mensen hun baan, maar nieuwkomers op de arbeidsmarkt deden de werkloosheid stijgen.

 

Als bijlage het rapport van ABN Amro:

 

pdf bestand  Nederlandse economie in zicht

 

 

abn

Verloop werkloze en werkzame beroepsbevolking (bron: ABN Amro) 

 

Werkloosheid 

De trend van de werkloosheid is stijgend. De beperkte groei in het eerste kwartaal van 2012 en de voortekenen voor de rest van 2012 zijn dusdanig dat de trend niet gekeerd zal worden. Door de zwakke ontwikkeling van de productie zal de vraag naar arbeid in de marktsector verder dalen en de werkloosheid verder stijgen. De werkloosheid zal in 2014 zijn piek bereiken rond de 7,5% van de beroepsbevolking (dit correspondeert met 6,5% volgens de internationale definitie).

 

Faillissementen 

De faillissementsvooruitzichten voor 2012 zijn niet gunstig. De omzetverwachtingen voor een meerderheid van de sectoren is negatief. In het najaar speelt voor consumentgerelateerde sectoren het probleem van de BTW-verhoging die doorberekend moet worden. Financiële ratio’s zullen onvermijdelijk verslechteren. ABN AMRO verwacht in 2012 een toename van het aantal faillissementen met 20%.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven