Waterstof verbetert lassen rvs • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Waterstof verbetert lassen rvs

Het gebruik van argon met toevoeging van 2% tot 5% waterstof kan de lassnelheid bij het lassen van austenitisch roestvast staal aanzienlijk versnellen. Tevens is het gebruik van een gaslens aan te bevelen omdat er dan een laminaire gasuitstroom ontstaat, die de las aanzienlijk verbetert.

Het lassen van roestvast staal (rvs) is op zich niet zo bijzonder. Het wordt al jaren veelvuldig toegepast. Toch kunnen er problemen ontstaan, want roestvast staal heeft namelijk sterk de neiging tijdens het lassen te vervormen. Dat komt doordat roestvast staal een veel grotere uitzettingscoëfficiënt heeft dan bijvoorbeeld staal, waardoor krimp en vervorming tijdens het lassen veel groter zijn.

 

Het lassen van roestvast staal rvs

Naast het aanhouden van de juiste lasvolgorde kan men de vervorming ook met het TIG-lassen of pulserend MAG-lassen in de hand houden

 

Argon

Het TIG-lassen met argon heeft als voordeel het zeer zuivere smeltbad. Er zijn echter ook een paar nadelen: naast de hogere warmte-inbreng is de relatief lage lassnelheid wel het grootste nadeel. Het toevoegingen van 2% tot 5% waterstof kan de lassnelheid bij het lassen van austenitisch roestvast staal als 316L, 308L, 309L, 347 e.d.) aanzienlijk versnellen.

 

Insnoeren

De waterstof in het gasmengsel snoert de vlamboog in, waardoor de warmte-energie op een kleiner oppervlakte geconcentreerd wordt. Hierdoor kan de lassnelheid soms tot meer dan 30% verhoogd worden ten opzichte van TIG-lassen met alleen argon als beschermgas. Tevens vermindert de vervorming door de geconcentreerde boog en ontstaat er een betere aanvloeiing van het smeltbad, hetgeen zeer prettig is voor de lasser.

 

lassen roestvast staal

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een argon/waterstof-gasmengsel is het verminderen van verkleuring van de lasnaad en het omringende materiaal

 

TIG met pulserend MAG

Bij het lassen van rvs pijpen wordt vaak gewisseld tussen TIG-lassen voor de grondnaad en pulserend MAG-lassen voor het afvullen van de lasnaad. Dit betekent naast het wisselen van het proces dat er ook twee verschillende gasmengsels op de lasplaats aanwezig moeten zijn. Het is sterk aan te bevelen om bij het MAG-lassen van roestvast staal te kiezen voor het pulserend MAG-lassen.

 

Onstabiele boog

Roestvast staal is namelijk veel gevoeliger voor variaties in de uitsteeklengte en de toortspositie waardoor amperage en voltage aanmerkelijk kunnen fluctueren. Als gevolg daarvan kan een onstabiele boog ontstaan en dus een verminderde laskwaliteit. De afwerking van de lasnaad zal bij het lassen met een conventioneel proces (niet-pulserend) vaak grauwer van kleur zijn als gevolg van meer verbranding/oxidatie en boller door minder aanvloeiing. Ook kan er meer spatvorming ontstaan.

 

Minder ozon

Een bijkomend voordeel van het gebruik van waterstofhoudende beschermgassen is de reductie van het ozongehalte. Ozon vormt bij het lassen van roestvaststaal met argon een behoorlijk gezondheidsrisico. Dit kan niet helemaal voorkomen worden door gebruik te maken van een afzuigsysteem. Het niveau van de blootstelling aan ozon kan hoog zijn bij het TIG-lassen van rvs met argon als beschermgas.

 

Dit artikel is geschreven door Ricardo Donselaar IWS, application specialist Welding & Cutting bij Air Products Nederland

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven