Ga naar hoofdinhoud

Wat is veranderd sinds 1 januari 2023?

Meer belasting voor bedrijven die te veel CO2 uitstoten, gegevens van verkopers op platformen worden aan de Belastingdienst doorgegeven en het aantal bedrijfsmiddelen dat op de energielijst voor EIA-aftrek staat, is uitgebreid. Dat zijn enkele veranderingen voor bedrijven die op 1 januari 2023 zijn ingegaan, meldt het ministerie van EZK.  

Voor industriële bedrijven die te veel CO2 uitstoten geldt sinds 1 januari 2023 een aanscherping van de CO2-heffing. Daardoor moeten deze bedrijven meer belasting betalen. Zo wil het kabinet de industrie stimuleren om hun productieproces sneller te verduurzamen en minder CO2 uit te stoten.

Het deel van de CO2-uitstoot waar industriële bedrijven geen heffing over betalen, is per 1 januari 2023 kleiner geworden. Bedrijven die veel CO2 uitstoten gaan zo per saldo, wanneer ze niet op tijd verminderen, meer belasting over deze uitstoot betalen. Het tarief van de CO2-heffing is niet veranderd sinds 1 januari 2023. Meer informatie over de CO2-heffing.

Gegevens platformen naar Belastingdienst

Verder moeten platformen sinds 1 januari 2023 informatie over verkopers die via hun platformen geld verdienen, doorgeven aan de Belastingdienst. Dit geldt voor Europese digitale platformen en digitale platformen met Europese klanten.

De nationale belastingdiensten zijn verplicht die informatie automatisch te delen met de andere landen van de EU. Hierdoor krijgt de Belastingdienst een beter beeld over inkomsten die ondernemers via online verkoopplatformen krijgen.

Energielijst EIA-aftrek uitgebreid

Het is al langere tijd mogelijk om als ondernemer investeringen in bedrijfsmiddelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot af te trekken van de winst en zo de fiscale winst te verlagen. Voorwaarde is dat de bedrijfsmiddelen op de lijst staan waarvoor deze EIA-aftrek kan worden aangevraagd: de energielijst. Op deze lijst staan bijvoorbeeld waterpompen en zonnepanelen. Deze energielijst is voor dit jaar uitgebreid en aangepast: Zie Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers.

Tegemoetkoming Energiekosten

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is nog niet open.

TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt de energie-intensieve mkb’er meer adem om zijn bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken.

Voor TEK kunnen de aanvragen naar verwachting in het 1e kwartaal van 2023 worden ingediend. De precieze datum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Andere wijzigingen

Wetswijzigingen voor mkb-bedrijven sinds 1 januari 2023 staan op de website van de KvK.

Alle wijzigingen voor ondernemers die op 1 januari 2023 zijn ingaan zijn terug te vinden op KvK Ondernemersplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven