Warmtegeleidings- en dieplassen met laser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Warmtegeleidings- en dieplassen met laser

Laserlassen is een verbindingsproces waarbij de elektromagnetische straling van een laserbron ingezet wordt voor het genereren van de benodigde smeltwarmte. Tijdens een themamiddag over laserlassen, eind februari bij Groku Kampen, gaf Ronald Verstraeten van Trumpf technische achtergrondinformatie.

Ronald Verstraeten karakteriseerde een laser treffend als een ‘’opgevoerde TL-balk’’. Voor meer informatie over CO2-en vastestoflasers voor plaatbewerking zie ook het artikel hierover uit 2011 dat te vinden in het PDF-archief op onze site. Er zijn verschillende bronnen voor het laserlassen, zie ook de afbeelding hieronder:

 

350 x 263 MM4grokutrumpfKader3-1

Vergelijking tussen verschillende laserlasprocessen (bron: Trumpf)

 

Verschillende toepassingsgebieden

De verschillende laser als CO2-, staaf-, schijf-, fiber en diodenlaser kennen verschillende toepassingsgebieden. De CO2-laser moet je niet inzetten voor warmtegeleidingslassen en de diodenlasers zijn niet toepasbaar zijn voor diepe laspenetraties. Een diodegepompte schijflaser is zowel inzetbaar voor warmtegeleidings- als voor dieplassen. Bij dieplassen zie je een enorm hoge inkoppeling, dit is mede te danken aan het plasma dat tijdens het lassen in de ‘keyhole’ ontstaat. Nauwkeurig werken is belangrijk bij laserlassen. De toleranties zijn niet hoog: bij een stompe naad in een plaatdikte van 1 mm is een spleet benodigd van pakweg 0,1 mm. Dat betekent niet alleen dat je de plaatuitslagen nauwkeurig moet maken maar ook dat je de plaatdelen nauwkeurig moet opbouwen in de lasmal.

 

Binnenkort in Metaal Magazine een artikel met meer informatie over het laserlassen.

 

Een uit plaatstaal opgebouwde lasmal voor laserlassen (foto: Reinold Tomberg)

Een uit plaatstaal opgebouwde lasmal voor laserlassen (foto: Reinold Tomberg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven