Ga naar hoofdinhoud

Warmomvormen AP&T voor Volvo

Persenbouwer AP&T heeft een opdracht gekregen van automobielbouwer Volvo voor de levering van twee complete lijnen voor het warmomvormen van carrosserie-delen. De lijnen die continu gaan werken worden in 2015 uitgeleverd.

Warmomvormen (‘press hardening’ oftewel ‘hot forming’) is een omvormprocédé dat voor autobouwers interessant is omdat het mogelijk is een lage massa te combineren met een hoge sterkte en een hoge stijfheid. In de huidige Volvo’s vormen warm-omgevormde delen tussen de 7% en 17% van de  carrosserie-massa. Voor de volgende generatie auto’s wil Volvo dit percentage verdubbelen.

 

AP&T Press Hardening Volvo

Hoge temperaturen in het omvormgereedschap in combinatie met een hoge afkoelsnelheid zijn kenmerkend voor warmomvormen (foto’s: AP&T)

 

Hoge afkoelsnelheid

Warmomvormen is een relatief nieuw omvormproces waarbij de toegepaste plaathalffabrikaten vooraf, voor het omvormen, in een oven verhit worden. In de omvormpers krijgt het plaatdeel de gewenste vorm terwijl een afkoeling kan plaatsvinden met een hoge afkoelsnelheid. De hoge uitgangstemperatuur resulteert in een excellent omvormgedrag, dus een hoge vormvrijheid. Terwijl de hoge afkoelsnelheid in  combinatie met de legeringselementen zorgt voor een harde, kristalstructuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven