Walsen, lassen en stralen in het groot • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Walsen, lassen en stralen in het groot

Rondnaadlassen aan de binnenzijde van een monopile (foto: Sif).

Staalbedrijf Sif heeft al in 2000 met succes de keuze gemaakt om zich te specialiseren in offshore funderingen en XL monopiles. In Metaal Magazine nummer 1 is te lezen en te zien hoe het bedrijf zelf veel heeft moeten uitvinden over techniek en logistiek om met extreem grote werkstukken om te gaan.

De stalen rompen en conussen voor funderingen worden in de productielocatie van Sif in Roermond gewalst en gelast. Een Faccin-wals, de grootste in Europa, kan er platen tot 25 cm koud buigen.

Diameter tot 11 meter

Op de Tweede Maasvlakte staan 2 productielijnen van Sif die wekelijks 4 complete monopiles kunnen assembleren. De monopiles hebben een diameter tot 11 meter, een lengte tot 120 meter en een gewicht van zo’n 2000 ton.

Verticaal lassen

In een van de assemblagehallen liggen op de 50 meter brede vloer rails terwijl boven in de hal van 35 meter 2 kraanbanen van BKRS hangen. Dit alles om de machines en monoliles te positioneren en transporteren. De monopilesecties worden verticaal gelast. Voor het lassen van de omtrek worden semi-automatische lasinstallaties gebruikt van het Duitse bedrijf Haane.

Vergroten efficiency

Geen monopile is overigens hetzelfde. Ze variëren in lengte, diameter en wanddikte, afhankelijk van hun positie in het windpark. “De grootste uitdagingen zitten in het vergroten van de efficiency en het verminderen van staal”, vertelt COO Michel Kurstjens in Metaal Magazine.

Bekijk het complete verhaal met foto’s die de grootte van de monopiles benadrukken in het februarinummer van Metaal Magazine. Dit nummer komt vrijdag 2 februari bij de abonnees in de bus.
Neem ook een abonnement!
Adverteren in Metaal Magazine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven