Vraag naar microgereedschap groeit • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vraag naar microgereedschap groeit

Deze foto illustreert hoe klein de minifrezen van Jabro Tools zijn: vier passen gemakkelijk in een handpalm (foto: Jabro Tools)

De groeiende vraag naar gereedschappen voor het microverspanen heeft niet alleen met de algemene trend van miniaturisatie van doen. Het komt ook doordat bijvoorbeeld matrijzenmakers het liefst hun werkstukken compleet bewerken op één machine. Polijsten doen ze bijvoorbeeld liever niet meer. Wie elektrodes freest, wil liever niet het laatste stukje moeten zinkvonken.

Voor Hagro Precisie is het een duidelijke groeimarkt: stelselmatig met 7,2% sinds 2000. “Het is in Nederland een belangrijk marktsegment”, aldus Henk Smits van Hagro. De diameter van de gereedschappen is overigens wel gelijk gebleven in al die jaren: gemiddeld 1,2 tot 1,4 mm. De kleinste LMT Fette frees meet 0,5 mm. Dat is bij Seco-dochter Jabro Tools in Lottum anders. Hier ziet men de gemiddelde diameter van de Jabro Mini’s afnemen. Marcel Aarts, manager R&D Solid Milling, schat dat de gemiddelde diameter in tien jaar tijd van 1,2 tot 1,5 mm is teruggegaan naar de range tussen 0,8 en 1 mm. Ook Jan Smit, verkoopleider bij Harry Hersbach Tools, ziet de trend ontwikkelen in de richting van steeds kleinere diameters.

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over microgereedschappen. Wilt u dat niet missen neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven