Vraag naar basismetalen neemt toe • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vraag naar basismetalen neemt toe

ABN AMRO verwacht dat de industriële activiteit in verwerkende sectoren in China, de VS en Europa in 2014 gunstig blijft en dat de bouwactiviteit zich wereldwijd zal herstellen

De langetermijn-vooruitzichten voor de vraag naar basismetalen (zoals aluminium, koper, nikkel en zink) blijven door de aantrekkende wereldeconomie gunstig. Hierdoor zullen de prijzen van veel basismetalen in de loop van 2014 volgens ABN AMRO een impuls krijgen. Ook de vooruitzichten voor sectoren die veel industriële metalen verbruiken zijn goed en dragen bij aan het herstel van de prijzen van basismetalen.

 

China kan dit perspectief mogelijk verstoren als de vraag naar basismetalen daar tegenvalt. Hoewel ABN AMRO verwacht dat de groei van de vraag naar industriële metalen in China zal afnemen, blijft er desondanks sprake van een solide niveau. Ondanks de recente zwakke macro-economische cijfers namen de Chinese importvolumes van industriële grondstoffen tot en met februari sterk toe. Wereldwijd zal de vraag naar metalen bij eindgebruikers voorzichtig herstellen. Lees ook de bijlage hieronder:

Industriele Metalen Monitor April 2014

De prognoses voor de wereldwijde verkoop van auto’s blijven voor de belangrijkste markten in 2014 positief. Zo is sprake van een geleidelijk herstel van de autoverkopen in Europa en blijven de vooruitzichten voor de Chinese automarkt en die van de Verenigde Staten gunstig. Ook verwacht ABN AMRO dat de industriële activiteit in verwerkende sectoren in China, de VS en Europa in 2014 gunstig blijft en dat de bouwactiviteit zich wereldwijd zal herstellen.

Prijzen krijgen impuls

Door de sterke daling in basismetaalprijzen in de eerste maanden van 2014 heeft ABN AMRO haar korte termijn voorspellingen naar beneden bijgesteld en gaat nu uit van stabiele tot licht stijgende prijzen voor de komende drie maanden. Verder verwacht ABN AMRO dat op de lange termijn de meeste basismetaalprijzen een sterker opwaarts potentieel hebben, gezien de verbeteringen in de wereldeconomie en de vraagvooruitzichten naar metalen. De omstandigheden in de aluminiummarkt zijn momenteel ongunstig. De prijs zal volgens ABN AMRO op korte termijn druk ondervinden, mede als gevolg van grote voorraden, overcapaciteit en het zwakke sentiment, waardoor een significante toename in prijs niet te verwachten valt. Lange termijn perspectieven voor aluminium zien er gunstiger uit. De koperprijs zal in de komende drie maanden toenemen, terwijl de prijs van nikkel als gevolg van grote voorraden waarschijnlijk zal afzwakken. De zinkprijs zal naar verwachting op korte termijn stabiliseren of zelfs licht stijgen. De vooruitzichten op de langere termijn zijn gunstig te noemen, door de sluiting van enkele mijnen. Tot slot is de ijzerertsmarkt in afwachting van een opleving door een te verwachten stijging in de vraag naar staal. Ook in deze markt is volgens ABN AMRO ruim voldoende voorraad aanwezig om aan de vraag te kunnen voldoen. Tot slot kan het herstel in de bouwactiviteit (met name in China) een opwaarts effect hebben op de ijzerertsprijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven